| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 17 d'agost de 2019


dijous, 17 d'abril de 2008
>

La temptació feta fruita

Cinc pobles de la Vallalta repeteixen per cinquè cop la promoció de la maduixa

la contra

TERESA MÁRQUEZ.

Qui no recorda l'escena de Pretty woman quan un seductor home de negocis, Richard Gere, ofereix a una jove prostituta, Julia Roberts, un plat de maduixes i una copa de cava a l'inici d'una relació que li canviarà la vida? A una combinació tan perfecte només li calia garantir la denominació d'origen: que la temptadora fruita fos collida a la Vallalta. Lluny de saber mai, si els productors d'aquell film d'èxit i un pèl cursi van estar al cas de buscar les millors maduixes del món, un dels conreus històrics de la zona nord del Maresme torna a ser protagonista d'unes jornades entestades a estendre les excel·lències del producte. Cinc anys celebra, amb ganes de fer-ne molts més, aquesta Diada de la Maduixa que agermana pel paladar els municipis d'Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Sant Pol de Mar. A tots ells encara els queden pagesos tossuts i terres fèrtils enfilades a les carenes dels turons i que obliguen a collir a mà les maduixes.

Encara els queden, però cada cop menys, i el futur del cultiu, sense ser negre, apareix apagat i trist si res no canvia. En tot cas, en una zona on el turisme continua marcant la pauta de l'economia local, mantenir unes jornades gastronòmiques sobre la maduixa continua sent rendible i atractiu tant per a la gent de casa com per als visitants. De fet, és amb la vista posada en el turisme de proximitat, aquell capaç de veure més enllà de la platja i el sol i de valorar els productes autòctons, que aquesta Diada de la Maduixa de la Vallalta confia a mantenir la continuïtat. En aquest sentit, cada població ha organitzat un programa propi al voltant de la fruita vermella. Programa que inclou, entre moltes altres activitats, tallers per a la mainada, concursos d'elaboració de postres i visites als conreus. Sant Cebrià de Vallalta, el poble que actualment disposa d'una major producció maduixaire, recorda per boca del seu alcalde, Jaume Borràs, que allà s'hi celebra la IX Fira de la Maduixa: «Perquè vam ser els primers a organitzar jornades d'aquest tipus.»

Des d'Arenys de Munt, però, la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Maribel Mozas, reclama una major promoció del producte per garantir la seva explotació en el futur. A Sant Pol de Mar, l'alcalde, Manuel Mombiela, apunta que el conreu de la maduixa ha marcat la zona de la Vallalta paisatgísticament i històricament i el seu regidor de Promoció Econòmica, Bartomeu Arqué, afegeix que cal homenatjar els agricultors «que són els més soferts i els que més pateixen».

L'oda a la maduixa i a la seva diada –del 25 d'abril al 25 de maig– té com a escenari l'Hotel Gran Sol de Sant Pol de Mar, un espai comú quan es tracta de fer-hi presentacions de tot tipus. Després dels parlaments, en un altre pas conegut pels assistents, es convida als presents a una degustació de l'excelsa fruita. L'hora no és massa propícia i crida més a un àpat de forquilla i ganivet, però no s'admeten discussions. Les taules són ben parades, amb plates envoltades de maduixes –maduixots per ser més exactes– d'un vermell contagiós i apassionat. Els convidats poden prendre-les soles i gaudir amb els ulls tancats del crec sucós de la polpa forta i dolça al principi i un pèl àcida al final o barrejar-les amb crema, nata o xocolata per acabar d'estimular tot els cinc sentits. Ningú s'hi resisteix i de mica en mica s'atansen i allarguen la mà. Les combinacions proposades s'accepten i es repeteixen. Amb el sabor de la maduixa als llavis, el cambrer s'apropa amb una copa de cava fred, i cedir a la temptació és fàcil.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.