| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 d'agost de 2018


dimecres, 16 d'abril de 2008
>

Nou pobles de la Conca de Barberà es connectaran al canal Segarra Garrigues, per obtenir aigua de Rialb

A Santa Coloma de Queralt no es pot beure aigua per contaminació de sulfats

N. ROCA. Montblanc
Nou municipis de la Conca de Barberà es beneficiaran del projecte d'abastament d'aigua en alta des del canal Segarra-Garrigues que impulsa l'Agència Catalana de l'Aigua. Els problemes hídrics d'aquests pobles són en la majoria dels casos generats per la mala qualitat de l'aigua, tot i que en altres hi ha manca de subministrament. A Santa Coloma de Queralt la població no pot beure aigua de l'aixeta, contaminada per sulfats. Es preveu que el 2030 es demanin 11 hm³ l'any.


+ A Santa Coloma l'Ajuntament ha tancat les fonts. Foto: N.R.

A Santa Coloma de Queralt la necessitat que arribi aigua és «urgent». Fa 15 dies que l'Ajuntament anuncia a través d'un ban que els veïns no beguin aigua de l'aixeta per l'alta concentració de sulfats que conté: 1.400 mg/l quan el màxim permès és de 250 mg/l. No és el primer cop que les restriccions d'aigua arriben en aquest municipi de la Conca de Barberà, que per la geologia del terreny explicava l'alcalde, Ramon Borràs, l'aigua «mai serà apta per al consum». Ara s'espera que l'Agència Catalana de l'Aigua adjudiqui les obres del projecte d'abastament d'aigua en alta des del canal Segarra-Garrigues i que capta l'aigua de l'embassament de Rialb. De manera provisional, el govern local es planteja barrejar aigua portada amb garrafes amb la dels dipòsits municipals, però Borràs és conscient que el problema de l'aigua «serà crònic». No ajuda el fet que la canalització «tardarà sis anys» a portar l'aigua a la Conca de Barberà. En aquest sentit, Borràs es mostrava indignat pel transvasament que es vol fer amb aigua de l'Ebre fins a l'àrea metropolitana quan a l'Ajuntament se li ha negat reiterades vegades una connexió des de Sarral quan el projecte, a més, ja estava redactat i «seria més ràpid».

La connexió amb el canal Segarra-Garrigues beneficiarà vuit municipis més, sigui per problemes d'abastament a causa de la sequera, o per la mala qualitat de l'aigua. A Savallà del Comtat i Forès han de portar l'aigua amb garrafes pel contingut de nitrats de l'aigua.

La captació principal del sistema és a prop de les Pallargues, mentre que es planteja una segona captació de seguretat en una bassa de regulació, amb l'objectiu d'assegurar l'abastament en cas d'interrupcions. Aquestes dues captacions estan ubicades a l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP), a prop de la Ratera, des d'on es preveu la projecció d'una xarxa de la qual es derivaran els ramals cap als dipòsits municipals. La primera fase del projecte està valorada amb 45 milions d'euros, mentre que l'ampliació dels equips de potabilització i bombament costarà 6,5 milions.

- Santa Coloma de Queralt
- Les Piles
- Vallfogona de Riucorb
- Senan
- Savallà del Comtat
- Forès
- Passanant i Belltall
- Llorac
- Conesa

Projecte d'abastament - Cost: 51,5 milions
- Previsió de la demanda d'aigua en l'horitzó 2030: 11 hm³/any quan ara és de 6 hm³/any


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Corbacho admet el debat transvasista

>Front comú del País Valencià i Múrcia

>L'aigua que es traurà de l'Ebre es guanyarà al riu millorant un canal de reg

>Mas i Montilla s'encallen en el Roine i no tanquen cap acord contra la sequera

>Els regants s'oposen a la interconnexió i reiteren que ningú ha negociat amb ells

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.