| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimarts, 15 d'abril de 2008
>

La PDE demana mobilització i coherència per aturar el transvasament a Barcelona

El moviment social prepara un calendari de manifestacions que donarà a conèixer en l'assemblea de dissabte a Tortosa

GUSTAU MORENO. Tortosa
Al mateix temps que la Generalitat i el govern de l'Estat es reunien per acordar l'ampliació del minitransvasament fins a l'àrea metropolitana de Barcelona, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) feia una crida a la mobilització general del territori, però també de la resta de Catalunya. La primera acció serà l'assemblea general que la PDE farà aquest dissabte a Tortosa. El moviment social considera que la recuperació de la interconnexió de xarxes és un «acte de traïció total» del tripartit, i també desconfia que les obres siguen d'emergència i desmuntables quan passe l'alarma per la sequera. La PDE va remarcar que el transvasament del Segre va ser una «maniobra de distracció» per acabar agafant l'aigua de l'Ebre, i va instar els polítics del territori a ser «coherents».


+ La PDE va comparèixer al costat del Palau Abària, amb el suport de desenes d'activistes.
La PDE va improvisar ahir una compareixença urgent a la plaça dels Dolors de Tortosa, just davant de la seu de la delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. El lloc no l'havien triat a l'atzar, ja que la compareixença pretenia ser un «toc d'atenció» al govern de la Generalitat, i en especial als seus representants al territori. «Som aquí perquè fins ara només la societat civil ha defensat el territori, i hi ha algunes institucions que haurien de dir alguna cosa», va remarcar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. En la mateixa línia, Tomàs va acusar el president José Montilla de voler acabar «el passeig militar» que prometia Miguel Arias Cañete, el ministre del govern del PP que volia imposar el transvasament de l'Ebre. El portaveu va insistir que la PDE no compta ara «ni amb suports polítics ni científics», ja que el PSC, ERC i ICV volen recuperar la interconnexió, un projecte que ja figurava al Plan Hidrológico Nacional (PHN) per portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona. Per la seua banda, la plataforma també se sent abandonada per alguns dels científics que abans defensaven la nova cultura de l'aigua, però que ara són assessors del govern català o de l'executiu espanyol, i per tant avalen la interconnexió de xarxes com a mesura urgent. «Potser després de l'assemblea del 19 d'abril, els científics diuen una altra cosa», va advertir Tomàs, sense concretar si els científics es limitaran a canviar d'opinió o si la PDE optarà per canviar de científics. El també portaveu Joan Antoni Panisello va acusar el PSC, ERC i ICV d'haver vulnerat el Compromís per l'Ebre, el document en què els membres del tripartit renuncia ven el 2003 a fer qualsevol transvasament. A més, va recordar que Montilla, Saura i Carod, signants del document, també es comprometien a no pactar un govern amb partits favorables al transvasament. «Reclamem responsabilitats polítiques, ja que hem estat víctimes d'un engany», va dir Panisello. «Això ha estat un acte de traïció total a la gent de les Terres de l'Ebre», va dir la portaveu Susanna Abella, que va advertir que el govern de l'Estat «no tindrà autoritat moral» per negar l'aigua de l'Ebre al País Valencià i Múrcia.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els polítics i els regants

>Sense dades del cabal de l'Ebre i nou bloc de la PDE

>La canonada d'aigua de l'Ebre només s'usarà en emergències però per sempre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.