| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 26 de setembre de 2022


diumenge, 13 d'abril de 2008
>

Unió de Pagesos titlla el transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona de «traïció»

Unes 300 persones es concentren a Tarragona contra l'extracció d'aigua dels pous del Camp per portar-la «a indústries»

MIREIA LACÀRCEL. Tarragona
El sindicat d'Unió de Pagesos (UP) va reunir ahir prop de 300 persones del món agrari i de ciutadans a la plaça de la Font de Tarragona per mostrar el seu rebuig a l'extracció d'aigua dels pous del Camp, ja que consideren que al «Camp no en sobra ni una gota». El sindicat està a favor que es doni aigua per a l'ús de boca a l'àrea metropolitana, però temen que aquesta aigua també vagi a parar a les indústries en detriment que els pagesos de la zona puguin regar els camps. A banda, Unió de Pagesos va considerar una traïció la notícia d'una possible interconnexió de xarxes entre la del Ter-Llobregat i la del minitransvasament de Tarragona, i va responsabilitzar els polítics d'intentar enfrontar els territoris. El sector agrari reclama una planificació territorial immediata.


+ Els pagesos van llençar quilos de sal a l'entrada de l'ajuntament en senyal de protesta. Foto: DIMAS BALAGUER

«La política dels últims mesos per part de tots els partits ha estat nefasta, i s'ha fet tot d'amagat», recalcava el coordinador territorial al Camp d'UP, Josep Maria Coll. Acusava la plana política de voler enfrontar territoris, i intuïa que s'havia jugat amb la gent, i que si s'interconnectava el minitransvasament de l'Ebre amb la xarxa de Barcelona, d'això se'n deia actuar amb «traïdoria». Coll reclamava a les autoritats que planifiquessin d'una vegada per totes el territori, «però no per quatre anys, que és el que dura una legislatura, sinó per 25 o 30 anys, que és com es fan les planificacions, perquè el que està passant és nefast per a un país que vol ser el motor d'Europa».

Aquestes manifestacions les va fer ahir, durant la concentració que el sindicat va fer a Tarragona per oposar-se a l'extracció d'aigua dels pous de Tarragona i Reus per portar-la a Barcelona. La por dels pagesos que es produeixi una salinització dels pous, es va representar davant les portes consistorials, amb una concentració de prop de 300 persones del món agrari, de ciutadans a títol individual, i també d'algunes plataformes ciutadanes. Per escenificar els seus temors UP va llençar quilos de sal a l'entrada de l'ajuntament en senyal de protesta.

Els pagesos es van mostrar contraris a extreure aigua dels pous del Camp perquè consideren que l'aqüífer soterrani de la zona no està recuperat, i que «al Camp no sobra ni una gota». Segons el coordinador territorial del sindicat, la pagesia entén que és necessari que no falti aigua per ús de boca, però el que no veuen clar és que l'aigua que s'extregui dels pous no vagi a parar a les indústries de l'àrea metropolitana. «Estem d'acord en què es morin abans els arbres que no pas la gent de set. Nosaltres no negarem mai l'aigua per a l'ús de boca, ara bé, si aquesta aigua va a les indústries, estem generant riquesa a un sector, en detriment de l'agrari», denunciava Coll, que afegia que els pagesos estaven farts de ser els culpables de tots els problemes hídrics, i reclamava un «respecte».

Els alcaldes de Tarragona i Reus ja van anunciar en el seu moment que si durant l'extracció s'encenia el llum vermell que hi havia una possible salinització, o que s'acabaven els recursos, aturarien el bombeig d'aigua. Josep Maria Coll responia a les autoritats advertint-los que els pous dels pagesos ja havien baixat entre 3 i 4 metres, i que el llum d'alerta en els seus pous, ja no és vermell, sinó negre.

Unió de Pagesos es manifesta també avui a Girona, i el sindicat de la zona del Camp es reunirà en assemblea dimecres vinent, a les nou del vespre a Vilallonga, per decidir quines actuacions emprenen a partir d'ara.QUEIXA AL SÍNDIC
Tot i que la Coordinadora d'Entitats del Camp ha abandonat la plataforma en defensa de l'aigua, la Federació Segle XXI hi continua, i ahir se'n van poder veure alguns membres en la concentració. El seu president, Josep Maria González, va anunciar que la setmana vinent presentaran un document al síndic de greuges per mostrar-li tot el que està succeint al voltant dels pous del Camp.

Per la seva banda, membres del grup municipal de CiU a Tarragona també van assistir ahir a la protesta organitzada per UP. El portaveu del grup municipal de CiU a Tarragona, Joan Aregio, va titllar les declaracions de la portaveu socialista Begoña Floría, qui els assenyalava com a crispadors de la manifestació, de «terrorisme verbal», i assegurava que qualsevol decisió entorn a l'aigua dels pous del Camp i del possible transvasament de l'Ebre, només la consentirien si hi havia consens territorial.MOCIÓ EN CONTRA
Alguns representants del sindicat van entregar a tres membres del govern de Tarragona –Carme Crespo, Begoña Floría i l'alcalde accidental, Sergi de los Ríos (ERC)– una moció, que alguns ajuntaments ja han aprovat, en contra de l'extracció d'aigua dels pous. Els consells comarcals de l'Alt Camp i el Tarragonès, i els municipis del Morell, Vilallonga, Perafort, la Pobla de Mafumet i Riudecanyes ja l'han aprovat; i estan a l'espera de fer-ho Riudoms, la Nou de Gaià i la Riera de Gaià.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Trias en culpa Hereu per no haver fet els deures

>El PSC de l'Ebre i de Lleida veuen bé la proposta

>El Vendrell no té notícies de la interconnexió

>L'alcalde de Lleida diu que és «una bona solució» portar aigua de l'Ebre a Barcelona

>ERC a l'Ebre rebutja l'opció i espera la reunió de demà per decidir la seva actuació

>Sabaté (PSC) entén que s'hagi de transvasar, però demana que es continuï invertint a la zona

>Sancho (CiU) alerta que dos municipis de l'Ebre no tindran aigua a l'estiu

>El Llevant també en vol

>Insostenible sense un banc d'aigua

>El govern fa marxa enrere i accepta portar aigua de l'Ebre per evitar talls a l'octubre

>La PDE diu que el govern menteix

>El govern fa marxa enrere i accepta endur-se aigua de l'Ebre per evitar talls a l'octubre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.