| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 1 de març de 2024


dissabte, 12 d'abril de 2008
>

El francès té 50.000 alumnes a l'ESO

Educació vol doblar el nombre d'estudiants i acorda amb França fer intercanvis de professors

MARCEL BARRERA. Barcelona
L'ensenyament del francès als instituts catalans, bastant descuidat els últims anys, rebrà un impuls important. El Departament d'Educació i l'ambaixada de França a l'Estat han signat aquesta setmana un acord marc de col·laboració que estarà vigent fins al 2011 i que permetrà reforçar les classes de francès als instituts catalans, fer intercanvis de professors entre els dos països i que alumnes de formació professional inicial i d'ensenyaments artístics i esportius facin pràctiques en centres de formació i empreses franceses. Educació també preveu que es dobli en pocs anys el nombre d'estudiants de francès als instituts, que ara és de 47.211.


+ Classes a l'IES Bruguers de Gavà. Foto: JUANMA RAMOS.

El juny del 2007, l'Associació de Professors de Francès de Catalunya (APFC) va expressar al Departament d'Educació la seva «preocupació i inquietud» per l'estat en què es trobava l'ensenyament del francès als instituts, i el novembre passat els assistents a una jornada celebrada a l'Institut Francès de Barcelona van demanar també un impuls d'aquesta llengua a les aules catalanes.

La Generalitat sembla que ha escoltat les demandes, i l'acord marc firmat aquesta setmana entre el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i l'ambaixador de França a l'Estat, Bruno Delaye, preveu una sèrie de mesures per reforçar la presència del francès als instituts. El conveni, que té una vigència de tres anys i preveu la creació d'una comissió mixta per fer-ne el seguiment, preveu intensificar les relacions entre els dos països en matèria educativa. Per exemple, obre la porta que instituts de Catalunya i França es pugui posar d'acord per presentar conjuntament projectes europeus en el marc del programa Comenius.MATERIAL DIDÀCTIC


El conveni preveu molts altres aspectes que ara caldrà desplegar, com ara els intercanvis d'alumnes i de professors entre els dos països i reforçar l'aprenentatge del francès, especialment en els sectors del turisme i la restauració.

L'acord també preveu la preparació de material didàctic per a matèries no lingüístiques que es fan en francès. I és que la iniciativa d'ensenyar assignatures com ara història i naturals no està cenyida a l'anglès. A l'escola Bruguers de Gavà, per exemple, els alumnes han rebut els últims anys lliçons de botànica en francès. Pel que fa als professors que fan classe en francès, l'acord bilateral firmat dijous preveu que els docents rebin classes per reciclar-se.

En aquests moments, hi ha 47.211 alumnes que estudien francès en les etapes d'educació secundària obligatòria (ESO), batxillerat i cicles formatius. La majoria dels alumnes reben classe de francès com una assignatura optativa, encara que en alguns instituts s'imparteix com a primera llengua.100.000 ESTUDIANTS


El conseller Ernest Maragall, que va dir que aquest conveni «només és el principi» de la recuperació del francès als instituts i que «hi ha molt terreny per avançar», va dir que actualment existeix un «cert renaixement de l'interès» pel francès. Entre els objectius de l'acord que es va firmar a la seu del Departament d'Educació amb tota la pompa –quatre banderes de taula presidien la firma de l'acord– hi ha que es dobli el nombre actual d'alumnes «en pocs anys», segons el conseller Ernest Maragall. Això significaria assolir a curt termini entre 90.000 i 100.000 alumnes. L'institut Bruguers de Gavà és un dels centres educatius que imparteixen classes de francès als seus alumnes. A la imatge, dos alumnes, ahir al migdia, durant una de les classes de francès amb recursos multimèdia i pissarra interactiva de la professora Carolina Vicente, presidenta de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya. Per Vicente, «per primera vegada en 20 anys es pot ser optimista» en relació amb l'ensenyament del francès als instituts.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.