| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 12 de desembre de 2018


divendres, 11 d'abril de 2008
>

Les calderes guardaran la història

El passat de la Fabra i Coats s'exposarà a l'espai de les calderes de la fàbrica

ANNA BALLBONA. Barcelona
L'edifici de les calderes de l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats es conservarà i serà l'espai on s'exposarà la història d'aquesta factoria de Sant Andreu, a través d'un projecte que elaborarà el Museu d'Història de la Ciutat. Ho ha assegurat a aquest diari la regidora del districte, Gemma Mumbrú, que, d'aquesta manera, calma les pors que havia expressat el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, que temien per la preservació de l'edifici de les calderes, de gran valor patrimonial.


+ Les instal·lacions de l'antiga fàbrica Fabra i Coats, en una imatge actual. Foto: EL PUNT

L'edifici de calderes de l'antiga Fabra i Coats serà seu del centre d'interpretació de la fàbrica de filatures. El Museu d'Història de la Ciutat s'encarregarà de fer el projecte per mostrar tot el passat industrial de la factoria, molt arrelat a la història i teixit social de Sant Andreu: la Companyia Anònima de Filatures Fabra & Coats va néixer l'any 1903, per bé que els inicis de l'empresa tèxtil a la zona es remunten al 1839. «L'espai de calderes és d'un gran valor històric i industrial, és una peça de valor per si mateixa», defensa Gemma Mumbrú, regidora del districte de Sant Andreu.

El Centre d'Estudis Ignasi Iglésias ha rebut la notícia com una victòria, després de «la pressió» que van fer, juntament amb l'associació de veïns, perquè es preservessin aquest i altres elements de valor de la Fabra i Coats, segons ha assegurat l'historiador Pau Vinyes, membre de l'entitat. «Hem aconseguit que l'administració s'hi repensi, hi havia aspectes que no eren clars», apunta. De fet, el Centre d'Estudis va fer públic al febrer un document de propostes d'intervenció, conservació i reutilització de l'antiga fàbrica.

A banda d'aquesta exposició permanent que recollirà la història de la fàbrica, la nau central del gran complex de la Fabra i Coats, de 12.000 metres quadrats, serà la seu d'un centre de producció artística. Tota la resta, uns 19.000 metres quadrats de sòl més, es destinarà a equipaments i diferents usos per al barri: una escola de primària, un institut de secundària, una escola bressol, locals per a entitats i un casal de barri, i una sala d'actes polivalents. També s'hi faran habitatges de lloguer per a joves.

Segons Gemma Mumbrú, el projecte d'adequació dels espais per encabir-hi aquests diferents usos procurarà mantenir la fesomia, l'estructura i els elements valuosos de la fàbrica. «S'ha de ser molt curós, perquè no quedin bunyols i quedi un tot unitari, i el complex s'obrirà al barri», va assenyalar.

Dins el projecte de remodelació de l'antiga fàbrica, la factoria cultural serà el primer espai que es posarà en funcionament, segons les previsions, l'any 2009.

Al començament del 2006, l'Ajuntament va adquirir el conjunt d'edificis de la Fabra i Coats per 47,4 milions d'euros, després d'arribar a un acord amb Renta Corporación, que n'era la propietària. NOTÍCIES RELACIONADES

>Un complex únic

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.