| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 11 d'agost de 2022


dijous, 10 d'abril de 2008
>

L'ACA reconeix en un informe problemes d'escassetat en quatre aqüífers del Camp i de l'Ebre

És la base d'unes jornades per fer propostes sobre la gestió de la conca

ROMÀ ROFES. Salou
Una diagnosi de l'ACA sobre la conca de les rieres meridionals, al Camp de Tarragona, va detectar problemes d'escassetat en quatre aqüífers del Camp i de l'Ebre. La diagnosi és la base d'unes jornades de participació en què l'administració i els agents econòmics i socials formulen propostes per al futur de la gestió de la conca. Els altres problemes són la contaminació provocada per la indústria, l'agricultura i els usos urbans, les espècies invasores o l'alteració de la costa i les rieres.


+ Un moment de la sessió participativa, a Salou. Foto: R. ROFES

L'informe avisa de «problemàtiques de quantitat» en l'aqüífer del Baix Francolí –pel futur creixement de Cambrils–, en l'aqüífer del Baix Camp –a l'Aleixar, Botarell, Cambrils, Maspujols, Montbrió, Mont-roig, Vandellòs i l'Hospitalet, i en un futur a Riudoms– i en el de Cardó Vandellòs –en èpoques estivals a Tivissa, Vandellòs i l'Hospitalet, l'Ampolla i Tortosa–. També detecta «dèficit per abastament» en l'aqüífer Llaberia-Prades Meridional –«en escenaris futurs» a l'Aleixar, Botarell, Maspujols, Mont-roig, Montbrió, Pratdip, Vandellòs i l'Hospitalet, i també «problemàtica de quantitat de recurs moderada» en el mateix aqüífer.

A l'ajuntament de Salou es va fer ahir una sessió per recollir i debatre una sèrie de propostes multisectorials per millorar la gestió de la conca de les rieres meridionals en un futur. És el resultat d'una dotzena de trobades entre representants de l'administració, del sector industrial, del sector agrícola i de les entitats i consumidors; en total, 106 persones que han formulat 136 propostes en diversos àmbits. En una primera diagnosi, l'ACA ha respost que 36 d'aquestes propostes ja s'estan estudiant i que 35 s'estudiaran. Les propostes es refereixen sobretot a un increment dels controls i de les sancions per contaminació, i a una regulació del creixement urbanístic i industrial que tingui en compte els recursos hídrics disponibles. El 29 de maig que ve es farà una sessió de retorn en què l'ACA definirà quines propostes es tindran en compte a l'hora de definir la nova política de l'aigua en aquesta zona.

- Crear un òrgan independent que controli abocaments de la indústria
- Incentivar la recollida d'olis domèstics
- Augmentar els controls sobre els abocaments de runes
- Preservar zones amb especial qualitat de l'aigua
- Preservar les galeries de mines d'aigua
- Establir mecanismes per donar més veu i vot al territori
- Preservar les zones de recàrrega d'aqüífers


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.