| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 11 d'agost de 2022


dijous, 10 d'abril de 2008
>

Ausàs proposa que es dobli el nombre de vaixells que porten aigua a Barcelona

ERC defensa que amb 25 vaixells s'aconseguirà més aigua que amb el transvasament del Segre

LURDES MORESO. Tortosa
Doblar el nombre de vaixells que portaran aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona per pal·liar la sequera. Aquesta és la proposta que va fer ahir el conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs. Concretament, el conseller aposta per incrementar fins a 22 el nombre de vaixells, una mesura amb què assegura que «se solucionaria el problema puntual i s'evitaria un conflicte territorial». Ausàs sosté que així s'aconseguirà més aigua que amb el transvasament del Segre, 30 hectòmetres cúbics. El delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, va matisar que caldrien un total de 25 vaixells per obtenir 6,5 hectòmetres cúbics al mes.


+ Salvadó, Ausàs i Pasqual durant la roda de premsa d'ahir a Tortosa. Foto: L.M.

«S'han de valorar totes les alternatives que el govern té damunt la taula per resoldre el problema de les conques centrals i una de les propostes que veig amb més bons ulls és la portada d'aigua en vaixells», va dir ahir el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que fins fa poques setmanes era alcalde de la Seu d'Urgell. El conseller considera que aquesta mesura podria evitar altres plantejaments com és el cas del transvasament del Segre o la interconnexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL). De fet, Ausàs sosté que si es dobla el nombre de vaixells que traslladen aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, és a dir, dels 10 que s'han plantejat es passa a 22, es disposarà de més aigua que amb el transvasament del Segre (que suposaria una aportació de 3,9 hectòmetres cúbics al mes). «Si som capaços de fer-ho, l'increment d'aigua a la conca central serà superior a la del transvasament del Segre», va dir Ausàs.

L'opció de transportar l'aigua en vaixells a Barcelona és l'aposta d'ERC a les Terres de l'Ebre. El delegat del govern, Lluís Salvadó, va matisar la proposta del titular de Governació i va incrementar fins a 25 el nombre total d'embarcacions. «Amb només quinze embarcacions més supliríem el transvasament del Segre», va manifestar el delegat del govern, que va afegir: «És una actuació molt més flexible: si plou es deixa de fer.» Aquests 15 vaixells podrien aportar 3,9 hectòmetres cúbics d'aigua al mes, l'equivalent al transvasament del Segre. De fet, Salvadó va traslladar aquesta proposta al conseller de Medi Ambient en la reunió que van mantenir divendres a Barcelona. Baltasar va respondre-li que crearia problemes de logística als ports, uns problemes que els republicans consideren que es poden corregir ampliant la capacitat logística.

Amb tot, ERC no va concretar la procedència d'aquestes 15 embarcacions. De moment, la proposta que el Departament de Medi Ambient té damunt la taula preveu la contractació de dos vaixells amb capacitat de 28.000 metres cúbics des del port de Tarragona; tres més de 28.000 metres cúbics d'aigua potable i dos de 28.000 metres cúbics d'aigua prepotable de Marsella i tres vaixells de 40.000 metres cúbics des de Carboneres. La capacitat total dels 10 vaixells és de 2,6 hm³ mensuals i se'ls farà un contracte de dos mesos prorrogable. NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla veu l'aposta pel transvasament del Roine com «una broma de mal gust»

>La producció elèctrica cau un 63% als pantans

>Recels a la PDE

>Aigua amb tren

>No és necessari el permís de l'Estat

>El conseller Baltasar reclama a l'Estat una solució «a temps i reversible» per subministrar aigua a la tardor

>L'alcalde de la Riera diu que donar cabal al Gaià és «malgastar aigua»

>El CAT ignorava els plans de l'Estat per fer arribar l'Ebre a Barcelona per l'autopista

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.