| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 11 d'agost de 2022


dijous, 10 d'abril de 2008
>

El CAT ignorava els plans de l'Estat per fer arribar l'Ebre a Barcelona per l'autopista

La Generalitat també assegura que no va parlar amb els regants del Delta de la cessió de cabals per fer la interconnexió

GUSTAU MORENO. Tortosa
El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) desconeixia el projecte del govern de l'Estat per transvasar l'Ebre a Barcelona amb una canonada que es faria a la mitjana de l'autopista AP-7. Aquesta és l'alternativa que el govern estatal hauria proposat per fer arribar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, un projecte que podria estar a punt en dos mesos i que transportaria els 40 hectòmetres cúbics del minitransvasament de l'Ebre que el CAT no subministra al Camp de Tarragona. Però fonts autoritzades van assegurar ahir que el projecte encara no havia arribat a la taula del CAT, i van qüestionar-ne la viabilitat tècnica i econòmica. A més, fonts del govern català van desmentir ahir que en la reunió de dimarts amb els regants del Delta es parlés de la interconnexió.


+ Una vista general de les instal·lacions que el Consorci d'Aigües de Tarragona té al terme municipal de l'Ampolla. Foto: G.M.

Els responsables del CAT es van assabentar ahir per la premsa del projecte del govern de l'Estat per portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també ha assegurat que no té res a veure amb el projecte i ha manifestat alguns dubtes sobre la viabilitat tècnica i els terminis dels treballs. En qualsevol cas, el president de la Generalitat, José Montilla, va admetre ahir des del Marroc que entre les diferents alternatives que s'han estudiat figura el pas de canonades seguint el recorregut de l'AP-7, tal com hauria explicat al líder de CiU, Artur Mas, en la reunió de dilluns. Amb tot, Montilla va dir que les dificultats d'aquesta alternativa són trobar els materials necessaris, sobretot bombes d'impulsió i tubs, perquè la interconnexió entre Tarragona i Abrera estiga construïda i puga ser operativa a la tardor. Segons la Generalitat, l'àrea metropolitana de Barcelona només té garantit l'abastament d'aigua fins a l'octubre, amb les actuals reserves hídriques.

Els plans del govern de l'Estat per fer arribar l'aigua de l'Ebre a Barcelona es van donar a conèixer al mateix temps que la Generalitat desmentia que hagués començat a negociar amb les comunitats de regants del Delta la cessió de cabals per impulsar la interconnexió de xarxes. De fet, en aquest joc de confusió i hermetisme sobre els contactes amb les comunitats de regants, la sospita d'alguns càrrecs de la Generalitat era ahir que els propietaris de la concessió del minitransvasament a Tarragona «potser ja han negociat directament amb l'Estat». D'aquesta manera, s'explicaria que en la reunió de dimarts al vespre no s'hagués posat la interconnexió de xarxes al damunt de la taula, circumstància que va provocar «una gran sorpresa» en els representants del CAT, de l'ACA i de la conselleria de Medi Ambient.

De fet, ahir al migdia s'estava preparant un comunicat conjunt en què els implicats volien desmentir categòricament que haguessin començat a parlar de la interconnexió. En el moment de tancar aquesta edició, ni Medi Ambient, ni el CAT ni l'ACA havien enviat encara aquest comunicat consensuat. «Per increïble que pugui semblar, a la reunió ni es va arribar a parlar de la cessió de cabals, ja que els regants, que són els que havien demanat la reunió, amb l'ACA, no van treure el tema», van assegurar fonts autoritzades del govern. «Només vam parlar de les obres pendents al Delta, de la neteja del pantà de Flix i de l'extracció d'aigua dels pous de Tarragona, però ningú va voler parlar de la interconnexió de xarxes, ja que ara no entra en els plans de la Generalitat», van garantir les mateixes fonts. «Només ens va faltar parlar del temps», van afegir notablement contrariats. En declaracions a l'ACN, el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, també va confirmar aquesta versió.

D'altra banda, durant tot el dia d'ahir va continuar l'hermetisme que ha envoltat aquesta trobada entre els regants del Delta i l'ACA. El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, també va evitar pronunciar-se, ahir a la tarda, sobre el contingut de la reunió que havien fet 24 hores abans. Pegueroles va remarcar que estaven consensuant un comunicat conjunt amb la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, que a la nit encara no havien difós. NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla veu l'aposta pel transvasament del Roine com «una broma de mal gust»

>Baltasar evita parlar del projecte i avui no serà a l'Ebre

>Una canonada nova de 70 quilòmetres

>La producció elèctrica cau un 63% als pantans

>Recels a la PDE

>Aigua amb tren

>Ausàs proposa que es dobli el nombre de vaixells que porten aigua a Barcelona

>El conseller Baltasar reclama a l'Estat una solució «a temps i reversible» per subministrar aigua a la tardor

>L'alcalde de la Riera diu que donar cabal al Gaià és «malgastar aigua»

>El CAT desconeix la proposta de l'Estat de transvasar l'Ebre per l'AP-7

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.