| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 4 de desembre de 2023


dimecres, 9 d'abril de 2008
>

Unió de Pagesos engega la via de les mobilitzacions per l'aigua

«Si mentre remouen els fangs de Flix cal tallar l'aigua del CAT, què beurem?»

EVA POMARES. La Selva del Camp
Unió de Pagesos va constatar ahir que el diàleg dels partits polítics amb el territori sobre les solucions a la sequera arriba «molt tard» i que «l'única oferta és ser membres d'una comissió de seguiment» sobre el transvasament, segons el portaveu de l'Aigua del sindicat, Pere Guinovart. Davant d'això, el sindicat ha convocat, per aquest dissabte, la primera mobilització a Tarragona que tindrà un caràcter «pedagògic, per recordar com era de salada l'aigua abans del 1986 i per què ara hem de ser prudents».


+ Unió de Pagesos va celebrar, anit, una assemblea a la Selva del Camp. Foto: J. FERNÀNDEZ

Representants del PSC, CiU, ERC, el PP, ICV i l'alcalde de Reus van reunir-se ahir a la tarda amb Unió de Pagesos. L'objectiu era «intentar buscar un consens per paralitzar les extraccions dels pous de Tarragona, perquè si no, tindrem una situació semblant a la d'abans del minitransvasament: salinització dels aqüífers, talls i nitrats», va afirmar Guinovart. El resultat, però, ha estat força lluny del consens: «L'única oferta és que quan s'encengui el llum vermell, pararem les extraccions i aleshores el Camp ja tindrà aquests problemes.» I va afegir: «Vull recordar que la sequera la pateix tot Catalunya, i fins ara els únics perjudicats són els pagesos del cereal, que han perdut les collites, sense que ni tan sols tinguem un decret d'ajuts per la sequera com fa dos anys.»«BAIXA CONFLICTIVITAT»
UP «no entén» com en el pla d'extraccions del 2007 es diu que «sobren» 4,7 hm³ d'aigua dels aqüífers. Considera «intolerable» que es qualifiqui diferents conques catalanes no sols pels nivells dels aqüífers, sinó també per la possible resposta social a un transvasament. «Mentre la Tordera hi figura com a sobreexplotat i d'alta conflictivitat social, el Francolí també es declara sobreexplotat a la zona litoral, però s'hi afegeix que hi ha una baixa conflictivitat. Com que ningú va dir res quan van prendre aigua a Mallorca, ara som banyuts i a pagar el beure.» El sindicat està convençut que «hi ha una aposta clara per la interconnexió, però ho diuen amb la boca petita, generant una alarma social per justificar-la després». A més, està preocupat pel futur dels pobles i els conreus en el cas que durant el procés de descontaminació dels llots tòxics i radioactius del pantà de Flix calgui tallar l'aigua del consorci i els aqüífers ja no tinguin recursos. «Si parlem de portar aigua de Marsella, és igual dos que tres vaixells, però d'aquí no en poden tocar ni una gota». UP ha convocat una concentració dissabte vinent a mig matí a la plaça de la Font de Tarragona i parlarà amb les entitats veïnals. «Serà pedagògica, però també donem un consell al CAT: que no foradi cap més pou.»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La Generalitat aprova les inversions per recuperar els pous de Reus i Tarragona

>Trenta-set milions per reutilitzar aigua depurada a la petroquímica

>Riudecanyes, contra la cessió d'aigua dels pous del Camp

>Zapatero fa l'ullet a CiU i estudiarà en el futur la viabilitat de transvasar el Roine

>La trobada amb la PDE dóna pistes

>Un diàmetre «sospitós» a Cubelles

>El tripartit ja creu en la interconnexió

>La cimera no va anar bé

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.