| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 8 d'agost de 2022


dimarts, 8 d'abril de 2008
>

Un particular ofereix gratuïtament la quantitat d'aigua que Tarragona o Reus preveuen enviar a Barcelona

L'empresa tarragonina d'aigües va descartar el pou Boronat per salinització

ROMÀ ROFES. Tarragona
La família Boronat de Tarragona ofereix de forma gratuïta el seu pou per proveir la zona metropolitana de Barcelona quan comencin les restriccions d'aigua potable. Segons afirmen els propietaris, durant quaranta anys se'n van extreure ininterrompudament uns 500.000 litres cada hora, cosa que equivaldria a 0,36 hm³ al mes. Precisament, Tarragona i Reus preveuen enviar entre 0,2 i 0,4 hm³ cada mes. El pou és a només 200 metres de la canonada que va fins al moll de càrrega del port.


+ El pou és a 200 metres de la canonada que connecta amb el port. Foto: EL PUNT

La família va enviar ahir un comunicat a tots els grups parlamentaris i al seu president, Ernest Benach, en què explica aquest oferiment. «No intentin buscar un rerefons lucratiu, ni econòmic, ni partidista; no hi ha cap ànim de lucre en la nostra proposta. El que estem oferint és solidaritat, és un acte de responsabilitat de la família Boronat respecte al nostre país i les seves necessitats», manifesten.

Segons expliquen, el pou va proveir Tarragona fins que «quan va interessar portar l'aigua de l'Ebre es van buscar tota mena d'excuses per no fer-lo servir més». Estan disposats a autoritzar-ne l'explotació de forma gratuïta «mentre els pantans del Ter-Llobregat estiguin per sota d'un 20% de la seva capacitat».REBUTJADA PER EMATSA
Fa dos mesos, l'empresa municipal d'aigües va descartar el pou Boronat en l'operació de transvasament. El seu president, Sánchez Camins, afirma: «L'aigua no és apta per al consum i no l'hem utilitzat mai, ja que està excessivament salinitzada.» La família propietària, en canvi, assegura: «La qualitat no té res a envejar a la de l'aigua dels pous que té Ematsa a Tarragona, i té una composició millor que la que subministra el CAT als seus ajuntaments. I, tractada com es tracten aquestes, pot esdevenir aigua per beure.» Els titulars estan disposats a demostrar-ho amb analítiques.

NEXE PROPER AMB EL PORT
Segons expliquen, el pou és a 200 metres d'una canonada que desemboca al moll de càrrega del port, des d'on es carregaven els vaixells que duien aigua a Mallorca. La cessió, asseguren, es podria fer en un termini molt curt «amb una posada a punt de les instal·lacions d'aquest pou i 200 metres de canonada per dins de la nostra propietat, sense expropiacions a tercers; les bombes, i fins i tot la canonada, podrien ser de lloguer».

INDIGNACIÓ
Un dels objectius secundaris de la família és evitar «que algun armador de vaixells, alguna empresa de dessalatge andalusa o algun intermediari s'ompli les butxaques a càrrec de la set dels barcelonins». En el comunicat mostren la seva «indignació» per les solucions plantejades i pel seu cost econòmic, i entenen «la lògica oposició dels regants i de l'administració central respecte a transvasar l'aigua del Segre o de l'Ebre». Són conscients que la llei d'aigües no permet que un particular subministri aigua al consumidor, «però s'ha de tenir present que estem davant d'una situació d'emergència». El comunicat acaba: «Esperem que plogui molt i que tot quedi en paper mullat.»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Aigua d'una mina oblidada

>El PSOE obre la porta al Roine

>Expedient a Sant Just per regar un jardí

>Els alcaldes d'ERC a l'Ebre reclamen en un manifest la dimissió de Baltasar

>Tortosa rebutja el transvasament del Segre però evita demanar la dimissió del conseller

>Les parròquies catalanes dediquen una pregària de la missa del diumenge a suplicar que plogui

>El govern aposta pel transvasament del Segre comprant l'aigua als regants de l'Urgell

>Montilla i Mas, pendents de l'Estat

>L'Hospitalet remodelarà les zones verdes que no es puguin regar amb aigua freàtica

>La sequera obliga Barcelona a reduir a un cop per setmana la neteja al centre

>El PSOE mira al Roine

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.