| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 4 de desembre de 2023


dissabte, 5 d'abril de 2008
>

Els ajuntaments, afectats

Els ajuntaments gironins ja han començat a notar un descens dels ingressos pels impostos relacionats amb el sector de la construcció i ho han tingut en compte en els pressupostos

EL PUNT. Girona

+ Un bloc de pisos a punt d'acabar-se. Foto: MANEL LLADÓ

Els ajuntaments gironins no només ja noten la crisi de la construcció, sinó que alguns ja la van tenir en compte en fer els pressupostos per al 2008.RIPOLL.
L'Ajuntament comença a notar la davallada de la construcció però no d'una manera important. Malgrat tot, això contrasta amb l'augment de les rehabilitacions. I és que Ripoll és objecte d'un pla de rehabilitació del nucli antic dins la llei de barris i, a més, el pla urbanístic està esgotat i el nou està a punt d'aprovar-se. El nombre de llicències d'obres ha baixat de les 70 de l'any passat en aquesta mateixa època a les 60.

OLOT.
L'alentiment de l'activitat s'ha tingut en compte en el pressupost del 2008. L'impost que la regula es redueix en els ingressos previstos en 250.000 euros. Aquesta previsió té en compte que es pretén contrarestar amb l'ajornament de les plusvàlues i amb les altes a l'IBI. El factor corrector més important són els increments de les aportacions externes: amb una puja del 66% de les de la Generalitat i d'un 12% de les de l'Estat.

FIGUERES.
Els ingressos previstos en concepte de llicències d'obres són similars als de l'any passat. El govern va optar per rebaixar-los només a l'entorn del 8% perquè els indicadors assenyalaven que la recessió de la construcció a Figueres arribaria més tard. «Els tècnics apuntaven que a Figueres va començar més tard la febre constructiva i que també tardarà més a baixar», ha explicat el regidor d'Hisenda, Albert Oller.

L'ESCALA.
L'Ajuntament havia previst una reducció dels ingressos del 50% per a aquest any i, segons l'alcalde, Estanis Puig, en aquest primer trimestre «s'està complint».

BANYOLES.
De gener a març del 2007 es van atorgar 50 llicències per un valor de 313.382 euros, mentre que en el mateix període d'aquest any s'han donat 35 llicències per un valor de 142.113 euros, segons va informar l'Ajuntament. La davallada del nombre de llicències és del 30%, però si la comparació la fem en diners, representa una reducció de més de la meitat (-54%).

SANT FELIU DE GUÍXOLS.
Aquest municipi recaptarà 1,2 milions d'euros a conseqüència de la davallada de la construcció; tot i la puja de l'IBI es preveu recaptar uns 900.000 euros.

LA BISBAL D'EMPORDÀ.
S'han incrementat els impostos un 2,7%, si bé en principi el pressupost municipal no es ressentirà de la davallada. L'alcalde, Lluís Sais, explica que no s'havien assolit compromisos pressupostaris a càrrec d'un possible creixement d'edificacions.

SANTA COLOMA DE FARNERS.
L'Ajuntament preveu que aquest any els ingressos per llicències d'obres baixin un 35,9%. Segons el regidor d'Urbanisme, Josep Cullell, la situació «se salvarà» perquè en aquest exercici es tirarà endavant el futur polígon industrial de Mas Llorenç i es desenvoluparà el sector B, una àrea de nou desenvolupament a l'entrada de la ciutat, a la prolongació del carrer Moragas.

GIRONA.
En els primers mesos de l'any la capital gironina ha notat una davallada pel que fa al nombre de llicències que es tramiten, però tampoc detecta «una parada en sec». De fet, en el pressupost va preveure una davallada de l'IBI d'un 10%. Un altre element significatiu són casos puntuals de renúncies per construir alguna promoció que han rebut aquest principi de 2008.

BLANES.
L'actual govern ja ha advertit que la crisi repercutirà en l'economia municipal. L'any passat ja hi va haver una important davallada pel que fa a les llicències d'obres, i en els pressupostos del 2008 ja s'han previst ingressos a la baixa. Blanes calcula que s'ingressaran 1,5 milions, un 16,6% menys que l'any passat.

LLORET.
L'Ajuntament de Lloret és conscient que la crisi de la construcció l'afectarà. La pujada de l'IBI d'un 7,44%, amb el qual es pretén recaptar una gran part dels diners d'enguany, no va ser ben vista per l'oposició.

ROSES.
S'ha començat a notar la reducció d'ingressos. El primer tinent d'alcalde, Agustí Donat, explica: «No vol dir que després canviï, però el cert és que en les tres últimes juntes de govern només hem tingut dues obres majors.»

PALAFRUGELL.
L'Ajuntament ha previst per a aquest any recaptar el mateix d'impost de construccions que fa dos anys per la davallada del sector. I quan baixi l'IBI, d'aquí a dos o tres anys, confia que pugi l'impost anterior. Es creu que la construcció no és un sector decisiu.

PALAMÓS.
S'ha previst recaptar 250.000 euros de menys en l'impost d'obres i construccions, però no més davant l'entrada del nou pla general del municipi.

TORROELLA DE MONTGRÍ.
S'ha previst ingressar uns 500.000 euros (un 33% menys respecte a l'any 2007).

(Treball elaborat per M. Vicente, D. Vilà, J. Puigbert; A. Vilar, J. Trillas, J. Casas, R. Esteban, A. Puig i J. Colomer.) NOTÍCIES RELACIONADES

>A les comarques gironines es contracten un 60% menys d'habitatges que fa un any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.