| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 26 de setembre de 2020


dijous, 3 d'abril de 2008
>

Baltasar admet que el transvasament es va amagar per la proximitat de les eleccions

CiU i el PP consideren que el conseller està «inhabilitat» i no té «credibilitat» per afrontar solucions a la sequera

EMMA ANSOLA. Barcelona
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, es va defensar ahir de les acusacions rebudes aquesta setmana per haver anunciat un transvasament del Segre sense el vistiplau del govern espanyol, que és qui té competències per autoritzar la captació. I ho va fer assegurant que des del novembre del 2007, la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, coneixia els propòsits del departament però que l'executiu espanyol va demanar-li de no fer-los públics a causa de la proximitat de les eleccions. L'admissió d'aquesta maniobra electoralista va provocar una sacsejada a l'oposició. CiU considera que el conseller està «inhabilitat» per negociar i trobar solucions a la sequera mentre que el PP va rebutjar assistir a la reunió que avui tenia amb Baltasar.


+ Baltasar escolta la intervenció del president. Foto: ORIOL DURAN

CiU esperava al migdia que la cimera entre el cap de l'oposició, Artur Mas, i el president de la Generalitat, José Montilla, posés fi a «l'embolic majúscul» que segons la formació nacionalista havia creat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, anunciant que el transvasament del Segre va restar ocult a petició de la ministra de Medi Ambient per la proximitat de les eleccions. I ho va aconseguir. Montilla va citar Mas després de l'última votació feta al migdia en el ple del Parlament. I els discursos més encesos del matí per part de la coalició nacionalista es van anar apaivagant.

Al matí, el portaveu de CiU, Oriol Pujol, reclamava al president que «s'impliqui» en trobar solucions a la sequera perquè «el conseller de Medi Ambient està inhabilitat i sense crèdit per empènyer solucions». «És un embolic i un engany majúsculs», sentenciava Pujol alhora que plantejava la reprovació del conseller en funció de les explicacions que Montilla i Baltasar donessin en el ple.

A primera hora de la tarda, el president va haver de respondre, com és habitual, a les preguntes dels grups parlamentaris. Mas, amb la trobada ja a la butxaca, va demanar al president si tenia coneixement de les negociacions sobre el transvasament, a la qual cosa Montilla va respondre afirmativament tot i que aclaria que la proposta encara no s'ha fet oficial al ministeri.

La portaveu del PP, Carina Mejías, també va acusar el conseller de Medi Ambient d'haver mentit en seu parlamentària fa dues setmanes quan el diputat de CiU, Ramon Espadaler, li va preguntar pel transvasament. «No té credibilitat per portar a terme les negociacions», va dir Mejías, i va anunciar que davant «la utilització d'estratègies brutes» i en funció de la resposta del president en la sessió plenària, el PP podria demanar explicacions i sotmetre el conseller a la reprovació del ple. El que sí va fer el grup popular va ser rebutjar la trobada que avui tenia prevista amb Baltasar per tractar el tema de la sequera.

El conseller de Medi Ambient no es va referir en cap moment a l'ocultació del transvasament durant les seves intervencions. I el Ministeri de Medi Ambient negava ahir qualsevol pacte de silenci. «L'únic pacte que existeix és el de garantir el subministrament d'aigua i per això treballem en la identificació d'alternatives al transvasament del Segre», va dir en un comunicat. A última hora de la tarda, CiU va presentar una moció per demanar que qualsevol transvasament fos aprovat pel Parlament. Els socis del tripartit hi van votar en contra perquè és el govern qui decideix. «Informació tota, però executa el govern», va dir el diputat d'ICV-EUiA, Daniel Pi. NOTÍCIES RELACIONADES

>Aigua amb tren

>Moreneta i telèfon

>La interconnexió de xarxes, de nou sobre la taula

>Un delegat del govern es planteja dimitir si es tira endavant el transvasament

>La sequera força, dilluns, la quarta cimera entre Montilla i Mas

>El delegat a les Terres de l'Ebre es planteja dimitir

>ATL inicia les obres per aprofitar l'aigua que es perd per la fuita de Badalona

>ICV de l'Ebre s'oposa als plans de Baltasar

>El govern vol captar l'aigua del Segre en un espai protegit en l'àmbit de la Unió Europea

>ATL inicia les obres per aprofitar l'aigua de la fuita de Badalona

>ICV de l'Ebre s'oposa als plans d'emergència de Baltasar

>Salvadó es planteja dimitir si el govern tira endavant el transvasament del Segre

>Ajornen el tractament contra la mosca negra

>El govern de Tarragona desmenteix l'oposició

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.