| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de setembre de 2021


dimecres, 2 d'abril de 2008
>

La PDE crida a la mobilització general i divendres «rebrà» el conseller Baltasar

ERC proposarà que Tortosa demane la dimissió del titular de Medi Ambient, i la plataforma també defenestra Llena

GUSTAU MORENO. Tortosa
Una catifa de sal espera el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que divendres té previst visitar Amposta. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) encara ha de decidir quin tipus de rebuda li prepara, però ahir va declarar-se «en enfrontament» amb el govern català per les diferents mesures amb què el tripartit preveu afrontar la sequera. De fet, la PDE ja ha convocat una assemblea general per al 19 d'abril a Tortosa, amb l'objectiu de reactivar la societat del territori davant les noves amenaces de transvasaments. Per començar, ahir ja van dir que els consellers de Medi Ambient i d'Agricultura haurien de dimitir per «incompetents». En la mateixa línia, ERC de Tortosa es planteja proposar que l'Ajuntament reclame també la dimissió de Baltasar.


+ Una riuada sota sospita. Foto: G.M.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va acusar ahir la Generalitat d'haver actuat amb «secretisme» i «falta de transparència» a l'hora de preparar el transvasament del Segre i la interconnexió de xarxes. De fet, Tomàs va lamentar que l'oposició del PSC, ERC i ICV als transvasaments, repetida durant l'última campanya electoral, fos «una gran mentida política», i va remarcar que haurien de dimitir per haver estat «incapaços» de gestionar una situació de sequera que en realitat era «molt previsible». Segons va precisar, si s'ha produït una situació d'emergència per una sequera previsible, els consellers de Medi Ambient i d'Agricultura haurien de dimitir per haver comès una «negligència» i per «incompetents».

En concret, la PDE demana també la defenestració de Joaquim Llena perquè el titular d'Agricultura ha continuat impulsant els nous regadius tot i aquesta situació d'«emergència nacional» per la sequera. En aquest sentit, la PDE també acusa el govern català de voler tirar endavant unes obres que la gent de les Terres de l'Ebre han aconseguit evitar durant els últims 30 anys, sense tenir en compte que ha provocat un triple enfrontament territorial. «Segons diu el tripartit, aquí som només 150.000 persones contra cinc milions d'habitants a Barcelona, però també han provocat altres conflictes amb el govern de l'Aragó i amb el govern estatal», va dir Tomàs.

La PDE desconfia de la provisionalitat i del caràcter reversible del transvasament del Segre, però també alerta que el projecte podria ser una cortina de fum per posar damunt de la taula la necessitat d'impulsar la interconnexió de xarxes. «Si no canvia l'actitud del govern de l'Estat, el transvasament del Segre està força complicat, i la interconnexió podria ser l'alternativa més factible», va valorar el portaveu Joan Antoni Panisello. De fet, va ser Panisello qui va anunciar la convocatòria d'una assemblea general per al 19 d'abril, així com la rebuda al conseller de Medi Ambient. Baltasar té previst visitar Amposta aquest divendres, per presidir la comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.

Els pantans de Riba-roja i Flix van començar dilluns un desembassament no previst, que ahir va fer que l'Ebre assolís a Tortosa un cabal superior als 512 metres cúbics per segon. Un cabal cinc vegades superior als 101,6 metres cúbics que el riu portava dilluns, i que va fer que ahir el govern desaconsellés la navegació. La PDE creu que la mesura respon a les necessitats de les hidroelèctriques, però que també servirà a la Generalitat per simular que l'Ebre té una aigua que Barcelona podria rebre.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>ERC de l'Ebre critica el conseller Baltasar per «ocultació» d'informació

>Duran assegura que les obres per portar l'aigua del Roine tindrien un «cost zero»

>Continua el transvàs d'aigua de Sau a Susqueda

>Més obres a la canonada de Badalona

>Els enginyers aposten per la captació d'aigua de l'Ebre abans que la del Segre

>«Implantarem les mesures que calguin»

>La Plataforma s'enfronta, ara al govern tripartit, per l'aigua de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.