| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de desembre de 2021


dissabte, 29 de març de 2008
>

La parla occidental avança i comença a tindre un lloc a l'escola i als mitjans

Més de 120 inscrits en la primera jornada en memòria de Josep Panisello, que aborda la situació actual del tortosí

ROSER ROYO. Jesús
Reflexionar sobre la situació del català occidental a l'ensenyament i també als mitjans de comunicació. Aquest és l'objectiu de la I Jornada In Memoriam de Josep Panisello, que es va inaugurar ahir a la sala Jordi Brull de l'Ajuntament de Jesús i que es vol que tinguen continuïtat. S'hi han inscrit 120 persones, majoritàriament alumnes de magisteri del campus de l'Ebre i de filologia de la URV, però també gent d'altres universitats catalanes com la UB, la UAB o la Pompeu Fabra. La jornada organitzada per la URV i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) continuarà avui i constata que l'ús formal de l'occidental no està del tot resolt però s'hi està avançant i guanya presència a les escoles i als mitjans. Així ho certifiquen algunes de les comunicacions presentades.


+ Unes 150 persones van assistir ahir a la inauguració de la I Jornada In Memoriam de Josep Panisello. Foto: R. ROYO

La sala Jordi Brull de la seu administrativa de l'EMD de Jesús va quedar ahir petita per encabir-hi les 150 persones que van assistir a la inauguració de la I Jornada In Memoriam de Josep Panisello.

L'acte es va convertir en un emotiu homenatge al que va ser professor de diverses generacions d'ebrencs i autor juntament amb Joan Beltran de la gramàtica i llibre d'exercicis Cruïlla i Aïnes. «La idea de la jornada era commemorar el primer aniversari dels estudis de magisteri del campus de l'Ebre i alhora recordar la figura de Panisello, mort fa dos anys», va explicar el professor del departament de filologia catalana de la URV, Miquel Àngel Pradilla, tot assenyalant que el personatge ha estat «el motiu i l'excusa» per abordar la temàtica de les jornades que van començar ahir i que clouran aquesta tarda.

Sota el lema Llengua i ensenyament: llengua estàndard i variació lingüística, les jornades se centren en la situació del català occidental a l'ensenyament i als mitjans de comunicació des de la doble vessant de la dialectologia i l'estandardització de la llengua. Es partix de la base que l'ús de l'occidental als mitjans de comunicació o a les escoles no s'ha arribat a implantar d'una manera global perquè els mateixos professionals opten per l'oriental perquè a nivell formal està molt més implantat. «El tema del model formal de la llengua occidental a l'aula i als mitjans de comunicació no està resolt i aquestes jornades no el resoldran però ens ajudaran a avançar», diu Pradilla. NOTÍCIES RELACIONADES

>«Un enamorat de la seua llengua»

>El «pos» i altres misteris de la llengua

>La llengua i la premsa digital

>«Cruïlla» i «Aïnes» o la bíblia de l'Ebre

>Mestre de mestres

>Un premi als docents

>La parla occidental es fa el seu lloc a l'escola i als mitjans de comunicació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.