| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 d'octubre de 2021


dissabte, 29 de març de 2008
>

La UB «blinda» l'edifici històric per garantir el desenvolupament de la reunió de rectors europeus

Tensió entre els Mossos i una quarantena de joves que volien accedir-hi

R. PALOU. Barcelona
L'accés a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) va quedar restringit ahir al personal acreditat per participar en la reunió de rectors europeus. La mesura es va prendre per garantir el desenvolupament normal de la trobada, que dijous s'havia vist alterada per la presència d'un grup d'estudiants crítics amb el procés de Bolonya. Ahir la tensió es va traslladar al carrer, on es van viure enfrontaments entre els Mossos i un grup de joves que volien accedir a l'edifici.


+ A la imatge, estudiants concentrats ahir a l'exterior de l'edifici històric de la UB. Foto: ACN

La decisió de suspendre les classes es va prendre dijous al vespre, i va afectar els estudiants i el professorat de les facultats de Filologia i Matemàtiques, situades a l'interior de l'edifici històric. Diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra hi van limitar l'accés des de primera hora del matí. Es van viure moments de tensió quan una quarantena de joves convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) van intentar accedir al recinte per continuar les protestes que van marcar la primera jornada de la reunió. Finalment, van optar per organitzar un fòrum alternatiu al carrer, on van tenir ocasió de parlar amb alguns dels participants en la trobada que hi van arribar amb retard. És el cas de la suïssa Sybille Reichert, investigadora de desenvolupament de les universitats, que, amb el micròfon a la mà, els va intentar convèncer sense gaire èxit de les virtuts del procés de Bolonya. El grup d'estudiants es va mantenir a l'exterior de l'edifici històric fins a quarts de dues del migdia.CRÍTIQUES A RUBIRALTA
Ahir, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Lluís Ferrer, va tornar a ser objecte d'una sonora xiulada dels estudiants. També el de la UB, Màrius Rubiralta, va rebre una dura crítica arran de les declaracions que va fer dijous, quan va qualificar de «violentes» les formes dels estudiants, i els va acusar de ser una «minoria» que es dedica a fer «circ». El SEPC va instar el rector a consultar tota la documentació crítica amb l'espai europeu d'educació superior (EEES) que han anat acumulant durant quatre anys de xerrades, conferències i debats, i el van convidar a assistir al fòrum alternatiu que celebraran fins avui i en el qual participen exrectors i catedràtics contraris a tot aquest procés. El sindicat també va qualificar d'«intolerable» la decisió de limitar l'accés a l'edifici històric. Per avui a les cinc de la tarda hi ha prevista una concentració a la plaça Universitat.

TRASPÀS DE BEQUES
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, també va criticar ahir l'actitud d'aquests estudiants, que va qualificar de «violenta». Huguet va admetre que el procés de Bolonya pot comportar un risc de marginació per als estudiants amb menys recursos econòmics, sobretot en el cas dels màsters. És per aquest motiu que va tornar a reclamar a l'Estat que traspassi a la Generalitat la gestió de les beques. «Cal un sistema d'ajuts que sigui just amb Catalunya», va declarar a Catalunya Informació.

La reunió dels rectors, que dijous va estar marcada per la demanda unànime d'un millor finançament públic de les universitats, va continuar ahir amb total normalitat i s'hi van tractar aspectes referits al funcionament intern dels centres. Avui la trobada enfilarà la recta final, amb una conferència i una taula rodona sobre la posició estratègica dels centres. Al migdia, s'exposaran les conclusions en un acte final al qual està previst que assisteixin diverses personalitats encapçalades pel president de la Generalitat, José Montilla.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.