| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de juny de 2024


dimecres, 26 de març de 2008
>

Vallès. Entitats de Montcada es queixen que la Generalitat ha denegat les seves esmenes contra l'activitat de Lafarge

Després d'una nova fase d'al·legacions, el govern aprovarà l'autorització per la cimentera

MAR CARRERA. Montcada i Reixac
El Grup de Medi Ambient-Ecologistes en Acció i diverses entitats de Montcada exigeixen a la Generalitat que denegui l'autorització de l'activitat a la cimentera Lafarge, després que Medi Ambient hagi rebutjat vint al·legacions que havien presentat per evitar que l'empresa rebés permís per continuar la producció. Tant aquest grup com la Plataforma Antiincineració de Montcada presentaran més esmenes. En una ponència a l'abril, la Generalitat aprovarà el redactat final de l'autorització.


+ Imatge d'arxiu de la cimentera de Montcada, de l'empresa Lafarge Asland SA. Foto: C.A.F.

En una ponència ambiental que es farà el mes vinent, i després de la nova fase d'al·legacions, la Generalitat aprovarà el redactat final de l'autorització d'activitat de la cimentera Lafarge a Montcada, un permís que és un requeriment d'una llei del 1998, segons recorda un portaveu del Grup de Medi Ambient de Montcada-Ecologistes en Acció de Catalunya, Manel Borrell. La seva entitat i catorze grups veïnals i socials més, partidaris del trasllat de l'empresa, es queixen que la Generalitat ha rebutjat la vintena d'al·legacions que havien presentat i diuen que el govern català no reconeix ni la «gran proximitat» d'alguns barris amb la cimentera, ni els 90 anys de «greu contaminació» de la fàbrica ni «els resultats d'estudis científics», que segons diuen demostren que a menor producció de la cimentera, menys malalties respiratòries i morts. Les entitats asseguren que la Generalitat respon amb mesures i controls que «no solucionen el dany a la salut». A banda de presentar al·legacions dilluns que ve, aquestes entitats insisteixen que cal que la Generalitat denegui l'autorització de l'activitat i que l'Ajuntament també ho reclami al ple d'abans de final de mes. Fonts municipals van informar ahir que avui es pronunciaran sobre l'afer.LA PLATAFORMA, TAMBÉ
Mentre que el moviment del Grup de Medi Ambient va al·legar contra «tota» activitat de Lafarge, les 40 entitats integrades en la Plataforma Antiincineració de Montcada (on també en repeteixen algunes del primer grup) van presentar esmenes contra part de la proposta d'autorització, i van focalitzar la queixa en el perjudici per a la salut provocat per la utilització de llots d'aigua, cendres o escòries i altres materials en la producció (ho anomenen valorització material i implica la barreja de materials amb ciment, diferent de la valorització energètica o incineració). Un dels seus portaveus, José Luis Conejero, va queixar-se que la Generalitat hagués rebutjat un estudi que detectava contaminació de CO2 i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres en mesuraments en una escola del barri de Can Sant Joan, amb l'argument que mesurar-ho durant tres mesos era «poc temps». Així, la plataforma també presentarà al·legacions. Tot i que la Generalitat va anunciar al febrer que ajorna 18 mesos la crema de combustibles alternatius (com ara llots de depuradora) a la cimentera, la plataforma prepara una manifestació al 29 de maig i diu que té 6.000 firmes d'opositors.

Segons la Generalitat, l'autorització per incinerar (o valoritzar l'energia) està supeditada a mesures ambientals i controls d'emissions i immissions que es faran durant 18 mesos. A més, el pla de millora de la qualitat de l'aire de la Generalitat també imposa mesures a Asland, com ara la instal·lació de filtres.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.