| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 9 de febrer de 2023


dilluns, 24 de març de 2008
>

La llista de la vergonya

Prop de la meitat dels més de setanta habitatges abandonats a la Part Alta són de l'Ajuntament de Tarragona, segons els veïns

S. CASADO J. PRADES. Tarragona
L'associació de veïns de la Part Alta entregarà en breu a l'Ajuntament un cens amb prop de setanta habitatges que estan en desús, desocupats o bé en runes, més de la meitat dels quals, segons els veïns, són de titularitat municipal. Per això s'instarà el consistori perquè, en compliment de la llei de barris i del pla especial de la Part Alta, prengui les mesures oportunes i continuï el procés de regeneració del nucli antic de la ciutat. «Que les tornin a posar en el mercat, que facin llars d'infants o el que sigui, però que siguin valents i que prenguin decisions perquè tothom es fa la foto a la Part Alta, però la realitat és molt crua», va demanar el president del col·lectiu veïnal, Gabriel Coy, que també va deixar entreveure el seu descontentament amb el mercat del Fòrum.


 Foto: GOOGLE EARTH J.P J.R.

 Foto: GOOGLE EARTH J.P J.R.

+ A l'esquerra, una vista aèria de la Part Alta de Tarragona. Els cercles que apareixen per bona part de la superfície pertanyen a punts del nucli antic on s'han detectat habitatges abandonats, en desús o en molt mal estat de conservació. En les imatges de la dreta, una façana tapiada amb totxos al carrer Mediona, i a sota, un habitatge esfondrat al carrer de Comte. Foto: GOOGLE EARTH J.P J.R.

El consistori tarragoní és conscient que el nucli antic és un element amb un valor patrimonial incalculable i per això una de les promeses quan va arribar al poder va ser millorar-lo progressivament. Alhora, però, el procés de degradació també va en augment. Per això l'associació de veïns de la Part Alta està enllestint un cens dels habitatges i dels locals que ara mateix estan desocupats. La iniciativa ja la va engegar la junta veïnal anterior a l'actual, ara fa uns tres anys, i la d'ara l'està ampliant i actualitzant, dotant-la alhora de fotografies perquè l'estat d'abandonament sigui perfectament constatable.

El nombre aproximat d'immobles abandonats s'aproxima als setanta, segons va explicar el responsable de l'àrea d'habitatge de l'associació de veïns de la Part Alta, Marc del Jesús: «N'hi ha que estan buides, n'hi ha que presenten un mal estat de conservació i d'altres estan en ruïnes.» Una de les peculiaritats d'aquesta llista és que, també segons va explicar el president dels veïns, Gabriel Coy, «creiem que més de la meitat dels habitatges o dels locals pertanyen a l'Ajuntament».

A principis de mes, la regidora de Medi Ambient, Carme Crespo, amb motiu del cas de l'ocupació de La Colomera, va reconèixer que des del consistori «s'ha de fer alguna cosa» per evitar que la degradació s'accentuï. En aquest sentit, dimarts passat, la responsable de l'àrea de Patrimoni, Rosa Rossell, es va reunir amb el col·lectiu de veïns per tractar de les reformes que s'han de continuar impulsant en aplicació de la llei de barris i també del pla especial de la Part Alta. Això inclou l'asfaltatge, la millora de l'enllumenat i del clavegueram, el soterrament del cablejat, la dignificació de l'entorn i, sobretot, la recuperació i restauració dels habitatges abandonats, principalment de la part situada entre el portal del Roser i el carrer Major. «Però sembla que l'Ajuntament no en té ni idea que té totes aquestes propietats, i és el que hauria de donar més exemple», va lamentar Gabriel Coy. Una altra de les preocupacions és que, segons el nou pla general urbanístic, a la Part Alta tan sols hi ha projectats vuit habitatges de protecció oficial, una xifra que consideren «ridícula», i per això una de les principals demandes és que, si es vol dinamitzar la zona, se'n creïn molts més.

També es tem que es tornin a repetir casos d'assetjament immobiliari com els que ja s'han viscut en alguns indrets del nucli antic en els darrers mesos i que han servit per posar-los en alerta.

L'esforç per confeccionar la llista ha estat notable, encara que els veïns consideren que aquesta feina no els correspon a ells. «No ho hem de fer sempre nosaltres i tampoc ens interessa saber qui és el propietari de totes les cases», va lamentar Marc del Jesús. De fet, el boca-orella i la comunicació entre els mateixos veïns ha resultat fonamental perquè, de mica en mica, han anat ampliant la llista. Potser la manera més ràpida i efectiva hauria estat demanar-ho al registre de la propietat, malgrat que «ens demanaven 5 euros per cada habitatge, i eren molts diners, tenint en compte que la subvenció anual és de només 600 euros», va tornar a lamentar el líder veïnal.

Ara, un cop la documentació de totes les cases abandonades sigui a les mans del consistori, els tocarà moure fitxa i, com no es cansa de proclamar l'associació de veïns de la Part Alta, «donar exemple» i netejar la cara al nucli antic de la ciutat.

Arc d'en Toda - n. 2, 4 i 6

Pl. St. Joan - 1, 13 i 14

Baixada Roser - 10 i 25

Civaderia - 13 i 30

Notari Albiñana - 2 i 18

Comte - 9, 11 i 16

Pl. Pallol
Cavallers - 5, 7, 8, 9, 11 i 13

Riudecols - 2a, 2b i 8

Mediona
Mercè - 1, 13 i 14

Natzaret
Granada
Calderers - 5, 7 i 9

Vila-roma
Major - 5 i 32

Ferrers - 2, 4, 8 i 9

Ventallols
Trinquet vell - 6 i 13

Baixada Peixateria - 21

St. Llorenç - 3 i 4

Santa Anna
Escrivanies Velles
Carrer del Llorer
Arc St. Llorenç
Portal del Carro
Portella
Plaça dels Àngels
Sant Pere i Estubes
Plaça Ripoll - Les dades pertanyen a la llista elaborada per l'anterior junta de veïns el 2005. Són 56 habitatges, tot i que la junta actual xifra la llista en més de setanta.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>No entenen que el mercat del Fòrum continuï tancat

>Quasi la meitat dels habitatges buits de la Part Alta són del consistori tarragoní, segons els veïns

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.