| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 16 de maig de 2021


dimecres, 12 de març de 2008
>

Lífting semafòric

L'Ajuntament de Barcelona destina 40 milions a renovar la xarxa de semàfors

IVAN VILA. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona es gastarà aquest mandat 40 milions d'euros en una primera fase de renovació de la xarxa semafòrica que comportarà la centralització de totes les cruïlles de la xarxa viària bàsica, la substitució del cablejat de coure encara existent per fibra òptica, l'extensió del sistema lumínic LED de baix consum i la renovació del disseny dels semàfors. El consistori ha obert un concurs d'idees per tenir un model específic i identificable amb Barcelona.


+ Els semàfors de Barcelona canviaran d'aspecte. Foto: G. MASSANA

L'Ajuntament vol completar la renovació integral de la xarxa de semàfors en dos mandats, i el que ara concreta són les actuacions previstes en l'actual. Els 40 milions d'aquesta primera fase han de permetre renovar els semàfors del 31,8% de les 1.640 cruïlles de la ciutat que es controlen per aquest sistema, i arribar a centralitzar-ne la gestió del 80,2% –ara n'hi un 70%, de centralitzades–, percentatge que inclourà totes les que formen part de la xarxa viària bàsica, és a dir, dels principals eixos circulatoris de la ciutat. A la fi del mandat, si es compleix la planificació, el 91% de les instal·lacions de la xarxa tindran menys de deu anys d'antiguitat, segons va precisar ahir el regidor de mobilitat, el socialista Francesc Narváez.

La intervenció també comportarà la substitució del cablejat de coure que queda, i que fa més vulnerable la xarxa en cas de tempesta, per connexions de fibra òptica. Un altre factor permetrà reduir encara més la vulnerabilitat del sistema semafòric. La xarxa centralitzada disposarà d'un mecanisme d'autoalimentació que permetrà una autonomia de dues hores en cas de fallida elèctrica. Un marge que hauria valgut el seu pes en or durant la macroapagada del juliol, que va desconnectar durant tot un matí el 70% dels semàfors de la ciutat.

Aquest canvi tecnològic, que també servirà per adaptar tota la xarxa per a invidents, permetrà establir sistemes per prioritzar el transport públic i els serveis d'emergència, i facilitarà l'adaptació de la regulació semafòrica en cas de necessitat.

La reforma també comportarà una extensió de la tecnologia LED que ja fan servir un 15% dels semàfors de Barcelona. El consum elèctric d'un semàfor amb il·luminació LED, a més d'oferir millor visibilitat, és una cinquena part del d'un de convencional. Quan els més de 30.000 semàfors de Barcelona funcionin amb aquest sistema, l'estalvi serà de 800.000 euros anuals, i equivaldrà al consum de 1.600 famílies, segons els càlculs de l'Ajuntament. La tecnologia LED té encara un altre avantatge: redueix significativament els treballs de manteniment, perquè mentre que una bombeta s'ha de canviar a les 8.000 hores de funcionament, un LED en dura 100.000. O onze anys i mig, com vulguin.

La reforma s'aprofitarà també per canviar l'aspecte dels semàfors. L'Ajuntament ha engegat un concurs d'idees per trobar un disseny que s'identifiqui amb Barcelona. El jurat, presidit per l'alcalde, Jordi Hereu, triarà una de les propostes a l'estiu. L'autor rebrà un premi de 10.000 euros i haurà de renunciar als drets d'explotació en favor de l'Ajuntament, que també atorgarà dos segons premis de 3.000 euros. La previsió és que els primers models del «semàfor Barcelona» estiguin fabricats i disponibles a començament del 2009.

Semàfors a Barcelona - 1.640 cruïlles amb semàfors
- 30.000 semàfors en total

Beneficis del LED - Durada de 100.000 hores (11,5 anys), contra les 8.000 de vida útil d'una bombeta
- Permetran una reducció d'avaries per làmpada fosa
- Estalvi en manteniment preventiu (canvi de bombetes)
- Millor visualització
- Menys consum. Un semàfor LED consumeix 1/4 part que un de normal. Quan tota la xarxa sigui amb LED, l'estalvi anual serà equivalent al consum energètic de 1.600 famílies


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els nous semàfors de Barcelona funcionaran dues hores en cas d'apagada elèctrica

>Els nous semàfors de Barcelona funcionaran dues hores en cas d'apagada elèctrica

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.