| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 16 de febrer de 2020


dissabte, 8 de març de 2008
>

Queden moltes barreres per trencar

Avui es commemora el Dia Internacional de la Dona, i tot i que s'ha avançat molt en drets, en el terreny laboral i en el de la integració de les dones immigrades, encara hi ha molta feina per fer

tribuna
Secretària general d'UGT a les comarques gironines


DOLORS BASSA COLL.

Avui, dia 8 de març, és el Dia Internacional de la Dona i arreu se celebren actes per commemorar-ho.

Aquest any 2008 celebrem també el centenari de la commemoració de les dones treballadores.

Tot i que s'ha avançat molt pel que fa als drets de les dones en tots els àmbits de la vida, encara queda molta feina per fer. Podem dir que hem avançat quantitativament però no tant qualitativament parlant.

En el terreny laboral encara avui podem posar números a la discriminació que vivim les dones a la nostra societat. Segons dades de l'Enquesta de Població Activa per al 2007, mentre que a l'Estat espanyol la taxa d'activitat dels homes és del 75,3%, la de les dones és només del 56,1%.

El mateix passa amb la taxa d'ocupació, que l'any 2007 era del 50,4% en el cas de les dones i, en canvi, 20 punts més en el cas dels homes (70,4%).

O en el cas de l'atur, que en aquests mesos de gener i febrer ha afectat molt més les dones que no pas els homes.

Si ens centrem en les condicions del treball observem com les dones resulten també molt més afectades per aspectes com ara la temporalitat, la parcialitat i la rotació laboral. El 80 per cent de la població ocupada a temps parcial són dones.

Però, per veure les desigualtats centrada en les dones hem de fixar-nos també en els processos migratoris del nostre territori. Les dones immigrades, que han arribat a Catalunya en els darrers anys, tinguin la formació que tinguin, tinguin l'edat que tinguin o siguin de la procedència que siguin, es troben que han de fer les tasques més feixugues. Sovint moltes feines que tenen a veure amb el treball domèstic o el familiar.

Dones en inferioritat Les dones autòctones a poc a poc hem anat accedim a llocs de treball i a professions més prestigiades, però sovint en lloc de compartir el temps i les tasques domèstiques o de cura dels nostres fills o avis amb els nostres companys, assumim el treball a canvi de contractar una treballadora nouvinguda amb condicions laborals precàries o fins i tot desregularitzades.

Per tant, moltes dones, tot i defensar el dret de les dones, continuem sostenint el pilar del benestar en la nostra societat situant altres dones en inferioritat de condicions.

Cal que entre tots i totes repensem la societat de manera que qüestionem el nostre sistema social i econòmic. Ens cal combatre les desigualtats de gènere, hem de lluitar per dignificar les professions que tenen a veure amb atendre la infància, les persones grans i també les persones dependents, així com el treball domèstic. I sobretot hem d'aconseguir compartir-les entre homes i dones.

La cruïlla de les desigualtats és entre homes i dones, però hem de vigilar perquè, a més a més, no sigui també entre dones i dones.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.