| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 15 de setembre de 2019


divendres, 7 de març de 2008
>

Dos de cada tres llicenciats de la UdG són dones, però la tendència s'inverteix en els doctorats

Hi ha paritat entre el professorat, tot i que el 80% dels catedràtics són homes

EDUARD BATLLE. Girona
La Universitat de Girona (UdG) ja ha elaborat el pla d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones que les autores consideren que reflecteix les mateixes dades que es poden recollir en estudis sobre la paritat en el món social, empresarial o polític. El pla revela que, en conjunt, hi ha igualtat de gènere en els tres àmbits de la UdG, l'estudiantil, el professorat i el personal, tot i que els homes tenen molta presència en les cúpules directives, àrees en què no hi ha dones perquè volen la conciliació familiar.

Josepa Bru, secretària de la comissió del pla d'igualtat, considera que la UdG no ha fet res més que establir un full de ruta per vetllar per la paritat a la universitat, amb un total d'onze objectius. Aquest pla s'emmarca dins la petició del Consell Interuniversitari de Catalunya per a les universitats catalanes, amb la idea que estigués a punt per al 2008. Segons Bru, la UdG ja té ara un conjunt d'objectius per promoure la igualtat que es basen en tres parts: diagnosi, disseny del pla d'accions i procés d'implantació.

En el procés s'ha observat que en la UdG es reflecteixen les mateixes dades comparatives «que en qualsevol altra universitat, empresa, administració o en la política», comenta la responsable de l'estudi. La diagnosi tenia per objectiu determinar quines són les mancances perquè existeixi una igualtat d'oportunitats entre homes i dones, i que justifiquen la necessitat d'una perspectiva de gènere en la recerca, la docència, la formació i la comunicació a la universitat. En global, hi ha paritat en els tres àmbits de la UdG: professorat, alumnat i personal de serveis i administració (PAS), encara que és només a la base. En canvi en les cúpules, té un impacte important el fet que les dones vulguin conciliar vida professional i familiar.

Precisament, aquest matí es fa la primera de les jornades per difondre aquest estudi en un acte a la Facultat de Lletres.IGUALTAT A LES EMPRESES
Un any després de l'entrada en vigor de la llei estatal d'igualtat entre homes i dones només unes deu empreses catalanes han aprovat un pla d'igualtat i prop d'un centenar han engegat motors. La consellera de Treball, Mar Serna, va anunciar ahir que, abans de 2009, el Parlament aprovarà una normativa per facilitar el desplegament d'aquesta llei al país. CCOO i la UGT, que així ho havien reclamat, van advertir que malgrat la importància de les mesures legislatives, aquestes s'han d'acompanyar d'uns serveis públics més potents i un replantejament dels usos del temps. Actualment, segons van assegurar els dos sindicats, les dones cobren un 30% menys que els homes per desenvolupar tasques de la mateixa categoria laboral.
Personal docent. Curs 2006/07 - Total
- Homes: 62%
- Dones: 37%

Professorat


- Homes: 52%
- Dones: 47%

Titular d'Univer.


- Homes: 67%
- Dones: 33%

Catedràtic

d'Univer.


- Homes: 76%
- Dones: 23%

Personal. PAS Laboral - Total
- Homes: 58%
- Dones: 41%

Personal. PAS Funcionari - Total
- Homes: 19%
- Dones: 80%

Comunitat estudiantil - Total
- Homes: 43%
- Dones: 57%

1r i 2n cicle


- Homes: 42%
- Dones: 57%

Titulats


- Homes: 37%
- Dones: 62%

Doctorat


- Homes: 63%
- Dones: 36%

DEA


- Homes: 51%
- Dones: 49%

Tesi llegida


- Homes: 51%
- Dones: 49%

Branques.

Humanitats


- Homes: 41%
- Dones: 58%

Socials i jurídiques


- Homes: 29%
- Dones: 70%

Experimentals i coneix.


- Homes: 36
- Dones: 63%

Tècniques


- Homes: 76%
- Dones: 23%

Salut


- Homes: 25%
- Dones: 74%


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El Grup de Dones de la Bisbal «aixeca el vol» a Sevilla

>Dos de cada tres llicenciats de la UdG són dones

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.