| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de setembre de 2023


dijous, 6 de març de 2008
>

Els conductors assetgen el PSC

Els vaguistes de TMB tornen a dur la protesta a un acte dels socialistes

IVAN VILA. Barcelona
La protesta dels conductors de busos de Barcelona va tornar a derivar ahir, per segon dia seguit, en un acte contra el PSC, en la jornada amb més sabotatges des que dilluns va arrencar aquesta tongada d'aturades. N'hi va haver disset, i moments de tensió quan una conductora va atropellar un manifestant. Els comerciants van reclamar a l'Ajuntament que posi fi al conflicte i van criticar els vaguistes. Treball, per si de cas, va advertir que no imposarà res, i va tornar a instar les parts a seure i negociar.


+ La policia controla el piquet que vigila la cotxera del Triangle, de matinada. Foto: G. MASSANA

La consellera de Treball, Mar Serna, va insistir que no pensa dictar cap laude de compliment obligat per posar fi al conflicte «perquè no hi ha les condicions necessàries». «La negociació ha de ser la forma de resoldre un conflicte, i no la imposició d'un tercer o la vaga per la vaga», va argumentar.

La reacció dels vaguistes a les paraules de Serna va ser citar l'empresa a reunir-se avui al Col·legi de Periodistes per començar a negociar, oferiment que obviava, com va recordar un portaveu de TMB, que per negociar l'empresa exigeix que primer es desconvoqui la vaga, tal com havia proposat el mediador de Treball. De fet, la rèplica de TMB va ser remetre una carta als cinc sindicats que integren el comitè d'empresa (UGT, CCOO, CGT, ACTUB i el SIT) per convocar-los a negociar tan bon punt es desconvoquin les protestes. Aquí tothom diu que està disposat a moure peça, però ningú no comença la partida.

Que no hi ha cap apropament queda palès en els disset sabotatges registrats ahir, una xifra que supera la suma dels de dilluns i dimarts –ja hi ha hagut 31 busos malmesos en tres dies–, i en el fet que TMB expedientés també ahir onze treballadors. Els acusa d'haver impedit la sortida de vehicles de les cotxeres i d'insults i coaccions a altres conductors.TENSIÓ I CRITS CONTRA EL PSC
Vidres trencats i rodes rebentades a banda, ahir hi va haver un altre episodi violent en un moment de la manifestació que uns 400 conductors van tornar a fer al centre de Barcelona quan una conductora va decidir fer passar el cotxe com fos entre els manifestants. Les conseqüències van ser nefastes: va atropellar un vaguista, ferit lleu, i només la intervenció de la policia, que se la va endur d'allà, va salvar-la de les ires dels conductors.

Els empleats de TMB, que van coincidir amb una protesta estudiantil, es van dirigir després a l'hotel Avenida Palace, on la socialista Carme Chacón tenia un dinar de campanya electoral i on els va rebre, com el dia anterior a la seu del PSC, un espectacular cordó policial amb més de 60 antiavalots. Allà es van concentrar conductors i estudiants, que van tallar aquell tram de la Gran Via més d'una hora.

Que el PSC ha esdevingut la diana preferida dels vaguistes no només es fa evident perquè durant dos dies seguits hagin optat per boicotejar actes de la campanya dels socialistes, i per escridassar-los i insultar-los. A més, la CGT, un dels dos sindicats, amb l'ACTUB, que impulsen la vaga, va instar ahir Chacón i l'alcalde Jordi Hereu a oferir «una solució satisfactòria per als conductors abans de les eleccions».EL COMERÇ, CONTRA LA VAGA
La Confederació de Comerç de Catalunya i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona van reclamar ahir a l'uníson a l'Ajuntament «que actuï per posar fi al conflicte» perquè la protesta, argumenten, «està ocasionant danys socials i econòmics» i «un important augment de l'absentisme laboral». Els comerciants creuen que les reivindicacions dels conductors «perden la seva validesa en ser exigides d'una forma abusiva que està fora de lloc en una societat moderna i democràtica», i insten els sindicats majoritaris, UGT i CCOO –que s'han desmarcat de la protesta–, a assumir «la seva responsabilitat social« i defensar «el conjunt dels ciutadans», que estan «indefensos» davant la vaga.

Les aturades no afecten la mobilitat privada. Dilluns, en hora punta, el trànsit va augmentar un 3%. Dimarts l'increment va ser d'un 0,1%, i ahir la densitat circulatòria fins i tot va ser lleument inferior a la d'un dia normal, segons el consistori. Sí que s'han notat en l'ús dels taxis i en el metro, que dilluns va registrar un 11% més d'usuaris. NOTÍCIES RELACIONADES

>Sense incidents a la sortida

>Els comerciants insten l'Ajuntament a posar fi a la vaga d'autobusos

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.