| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de juny de 2022


dimecres, 5 de març de 2008
>

A Girona faran pagar 40 euros cada any a tots els ciutadans que tinguin un gos

Aquest 2008 es començarà a cobrar la taxa i ha de servir per cobrir les despeses municipals que generen els animals

DANI VILÀ. Girona
L'Ajuntament de Girona aplicarà a partir d'aquest 2008 una taxa de 40 euros l'any que hauran de pagar tots els ciutadans que siguin propietaris d'un gos. La implantació d'aquesta nova taxa té per objectiu sufragar les despeses municipals que generen els gossos al llarg de l'any i que fins ara han assumit les arques consistorials. Es tracta de conceptes com ara el manteniment del centre d'acollida, el cost en aliments i veterinaris o l'increment de feina que suposa per a les brigades municipals la neteja dels excrements en determinats indrets. La mesura copia el model d'altres països europeus on ja es fa pagar per tenir animals de companyia. Els 40 euros es cobraran als propietaris dels gossos censats, per això s'augmentarà la multa als amos que no registrin els gossos.


+ Un dels gossos que ahir eren al centre d'acollida municipal. Foto: D. VILÀ

La nova taxa municipal per tinença de gossos l'hauran de pagar al voltant de 3.500 famílies de la ciutat de Girona que en l'actualitat tenen censats els seus gossos. El regidor de Medi Ambient a Girona, Enric Pardo, defensa que la nova taxa «ha de servir perquè els propietaris dels animals sufraguin les despeses directes o indirectes que suposen al consistori».

L'Ajuntament assegura que la presència de gossos a la via pública de Girona comporta un sobreesforç important per a les brigades de neteja i que a aquest aspecte encara cal sumar-hi els trasllats a la protectora de Figueres, el menjar que es dóna al centre d'acollida o les despeses en veterinària per als animals que passen pel centre municipal, que només permet una estada provisional als animals.

La nova ordenança argumenta la taxa per tenir un gos en concepte de la prestació dels serveis d'elaboració del cens, vigilància i inspecció referent als gossos. «Tenir un animal no s'ha de convertir en un objecte de luxe, però crec que la taxa permetrà que la gent entengui que tenir un gos suposa unes despeses al llarg de l'any», explica Pardo. Tenint en compte que el cobrament d'aquesta taxa es farà a partir del cens de gossos, l'Ajuntament ja preveu incrementar de manera ostensible la multa dels ciutadans que no registrin i posin el xip al seu gos. Actualment, no censar el gos es considera una falta greu penalitzada amb multes que no superen els 150 euros. Aquest augment de les sancions previstes pot permetre augmentar el nombre d'animals del cens i el ritme d'inscripcions al registre. Actualment es fan una vintena d'inscripcions cada setmana i se sospita que encara queda una bossa de gossos sense registrar.

L'ordenança per tinença de gossos preveu que quedin exempts de la taxa les persones cegues que utilitzen gossos pigall o altres discapacitats, o persones que acreditin una baixa renda familiar. El regidor de l'àrea assegura que la implantació d'aquesta nova taxa només copia un model de pagar per tenir animals de companyia que ja està molt estès en diversos països europeus. NOTÍCIES RELACIONADES

>Campanya a Figueres

>Lloret castiga el perillós

>A Blanes, de set a catorze

>Més de 300, recollits

>Més control al comerç

>L'Ajuntament de Torroella retorna 500.000 euros d'impostos cobrats indegudament per l'anterior govern

>Disminució d'ingressos

>Una nova taxa obligarà els amos de gossos de Girona a pagar 40 euros l'any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.