| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 5 de desembre de 2020


dimecres, 5 de març de 2008
>

Pla ingressa en la comunitat de blocs en els noranta anys d'«El quadern gris»

Xarxa de Mots i la Fundació Josep Pla impulsen la lectura del famós dietari en temps real a internet

EVA VÀZQUEZ. Palafrugell
Dissabte vinent, quan es compleixin noranta anys de la primera anotació que Josep Pla va fixar a El quadern gris, reconstrucció literària d'un dietari de 1918, l'associació Xarxa de Mots activarà un bloc a internet des d'on al llarg de més d'un any els internautes podran llegir dia a dia, com si es tractés de la pàgina personal d'un tal Josep Pla, el quadern més famós i menys gris de la literatura catalana. El bloc, creat en col·laboració amb la Fundació Josep Pla i l'Institut d'Estudis Catalans, que ha cedit per al projecte l'edició digitalitzada de l'obra, és una iniciativa pionera en la divulgació de la literatura catalana contemporània.


+ Josep Pla va sotmetre el dietari de joventut a una complexa elaboració en la maduresa.

El 8 de març de 1918, el dia que complia 21 anys, Josep Pla va estrenar un quadern llargarut de tapes grises amb una frase que ha passat a la història de la literatura catalana: «Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat.» En realitat, Pla no va començar a gargotejar la seva cal·ligrafia d'insecte a les pàgines del quadern fins uns quants mesos després, el 13 d'octubre de 1918, tal com va confirmar molts anys després la troballa del manuscrit original, però per a la posteritat el que compta és la reelaboració literària a què va sotmetre aquells apunts circumstancials, quan ja tenia setanta anys, com a embrió d'una de les construccions més enigmàtiques del gènere autobiogràfic. El bloc que a partir de dissabte que ve activarà Xarxa de Mots a l'adreça elquaderngris.cat parteix del text redactat en la maduresa i que constitueix el primer volum de l'Obra Completa, amb totes les adaptacions, errors i fins anacronismes ja prou coneguts que va posar en joc l'escriptor per sotmetre l'ordre dels esdeveniments a la seva estratègia narrativa. El bloc, doncs, perpetua en certa manera aquest complex equívoc literari convertint ara l'obra publicada el 1966 en un simulacre de dietari que l'autor anés efectivament creant dia a dia, no en la intimitat de les pàgines del quadern, sinó en l'espai comunitari de la xarxa. De fet, els responsables de la iniciativa, Ramon Torrents i Jordi Palou, de Xarxa de Mots, opinen que «si Josep Pla hagués d'escriure El quadern gris avui, obriria un bloc a internet». Com a conjectura, pot ser discutible, però no hi ha dubte que el projecte representa l'impuls més important que s'haurà donat mai a la divulgació d'aquesta obra major de la literatura catalana, segons la directora de la Fundació Pla de Palafrugell, Anna Aguiló, que confirma la iniciativa com «un treball pioner en l'aplicació de les noves tecnologies a la difusió de la literatura».

A partir de dissabte, data inaugural del quadern, i fins al 15 de novembre del 2009, quan es complexin també noranta anys de l'última anotació que apareix en el llibre (el dietari real s'estenia del 13 d'octubre de 1918 al 25 de maig de 1919), Xarxa de Mots anirà publicant en una simulació de temps real el text sencer d'El quadern gris, amb acompanyament de notes i fotografies que complementin i ampliïn la comprensió de la lectura, i un llibre de visites on els usuaris podran deixar-hi les seves impressions i els seus comentaris. Els internautes que ho desitgin, es podran subscriure també, de manera gratuïta, a un butlletí electrònic, escrivint a qg@elquaderngris.cat, que els subministrarà els paràgrafs inicials de l'apunt diari de Pla, amb l'enllaç pertinent al bloc per accedir al text complet. Xarxa de Mots, una associació sense ànim de lucre creada el 2005 per promoure la llengua i la literatura catalanes a internet, ha rebut el suport, a més de la Fundació Pla, de l'IEC i dels hereus i editors de l'escriptor.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.