| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dilluns, 3 de març de 2008
>

La biòloga barcelonina Teresa Franquesa guanya el Ruyra de narrativa dels Recull de Blanes

L'obra premiada és «Matèria viva», una vintena d'històries entrellaçades

XAVIER CASTILLÓN. Blanes
En la 44a edició dels premis Recull, marcada per la notable quantitat d'originals presentats (121 de 112 autors) i per una qualitat mitjana força apreciable, segons el president del jurat, Vicenç Llorca, la biòloga barcelonina Teresa Franquesa va rebre ahir a Blanes el premi Joaquim Ruyra de narrativa per Matèria viva, una vintena d'històries entrellaçades i creades al voltant d'una sèrie d'objectes evocadors, com si fossin «flaixos de memòria molt selectiva», amb paraules de l'autora.


+ Els premiats i part del jurat dels premis Recull. Al centre, Teresa Franquesa. Foto: X.C.

Un total de 210 persones van assistir ahir al migdia al dinar i la festa literària de la 44a edició dels premis Recull. El premi de narrativa Joaquim Ruyra, dotat amb 2.000 euros i la publicació del text per Edicions Proa, va recaure en una autora novella en l'àmbit literari, però no en l'editorial: com a biòloga, Teresa Franquesa, de 52 anys, ha publicat articles i treballs de recerca, però Matèria viva –un títol que va triar, «entre moltes altres raons», per la seva professió– serà el seu primer llibre de ficció. Els relats interrelacionats de Matèria viva s'alimenten d'«imatges i sensacions del passat», que reapareixen com flaixos a través d'una sèrie d'objectes inanimats.

Max Besora, guanyador del premi Benet Ribas de poesia (1.200 euros i publicació de l'obra a Editorial Pagès), té 28 anys i parla de L'espectre electromagnètic com «un recull de poemes concebuts com si fossin una mena de pregàries o mantres, ja que en cada poesia hi ha repeticions de frases i paraules per arribar a una consciència elevada, com passa en moltes religions».

Molta més experiència té el mallorquí Jaume Pomar, que ha guanyat el premi de retrat literari Rafel Cornellà (600 euros i publicació a l'Avui) amb una semblança de Llorenç Villalonga, escriptor a qui ja ha dedicat set llibres i sobre el qual «constantment sorgeixen noves informacions». El premi Salvador Reynaldos de periodisme (600 euros i publicació a Recull) va ser per al reusenc David Figueres, per Una tardor resplendent per a Anna Politkóvskaia. El jurat va deixar desert el premi de teatre. NOTÍCIES RELACIONADES

>La biòloga Teresa Franquesa guanya el Ruyra de narrativa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.