| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


divendres, 29 de febrer de 2008
>

Veïns de Canyet denuncien l'ACA a la fiscalia per la fuita de Badalona

Volen que s'investigui si s'ha incorregut en algun delicte ecològic i que s'obrin diligències

JORDI GONZALO. Badalona
L'associació de veïns de Canyet a Badalona va presentar ahir una denúncia davant la fiscalia de Medi Ambient perquè investigui si l'Agència Catalana de l'Aigua incorre en algun delicte en la pèrdua de centenars de milers de litres d'aigua cada dia en la fuita de Badalona. L'entitat veïnal fa diversos anys que ja va avisar l'administració d'aquesta i d'altres pèrdues a la serralada de Marina i en va demanar l'aprofitament. La denúncia va ser presentada ahir pel president de l'associació, regidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Badalona. La fiscalia l'estudiarà per veure si hi ha indicis i si es tira endavant.


+ Jurado, ahir, a la fiscalia de Medi Ambient en el moment de presentar la denúncia. Foto: J.G.


EL CODI PENAL DIU:

«Esperem que es depurin responsabilitats, perquè l'administració no n'està exempta», va afirmar ahir a aquest diari Miquel Jurado, president de l'associació de veïns de Canyet, a les portes de la fiscalia just després de registrar-hi la denúncia. Jurado també va justificar l'acció «perquè aprenguem a gestionar l'aigua d'una forma coherent» i «sobretot per sensibilitzar l'ACA i la Generalitat perquè solucionin el problema». Segons el líder veïnal, que també és regidor del Partit Popular (PP) a l'Ajuntament de Badalona, «a cap treballador de cap empresa se li permetria malbaratar recursos sense que se'ls foti al carrer». La fiscalia estudiarà ara la denúncia per decidir si l'admet a tràmit.LLUITA HISTÒRICA
La lluita de l'AV Canyet contra la pèrdua d'aigua ve de lluny. L'entitat va fer el primer avís d'una fuita a la serralada de Marina a Badalona l'any 2001. Estava situada a la Vall de Betlem, a l'entorn de Sant Jeroni de la Murtra i era un punt molt popular, perquè eren moltes les persones que hi anaven a rentar els cotxes en vista de l'abundant aigua que hi circulava. Segons recorda l'entitat, després d'un avís de l'Ajuntament, es va tapar la fuita. Dos anys més tard, els veïns de Canyet van detectar que el cabal de l'aigua que circulava per Can Coll i Torre Codina –provinent teòricament de la mina natural de Canyet– augmentava considerablement. Va ser quan van sospitar d'una nova fuita. «Des d'aleshores hem avisat fins a tres cops l'Ajuntament», va explicar Jurado. El consistori els ha traslladat l'argument que ha rebut de l'ACA: fins que no s'acabi el desdoblament de la xarxa no es podrà arreglar la fuita. A l'abril de l'any passat van demanar a l'aleshores regidora de Medi Ambient –d'ICV-EUiA, l'actual és de CiU– que si no es podia solucionar, almenys es reaprofités l'aigua.

Dimecres, però, en conèixer a través d'aquest diari la dimensió de la pèrdua d'aigua, va ser quan van decidir tirar endavant la denúncia, que van presentar ahir. «S'ha detectat una fuga molt important i ni Canyet, ni Badalona, ni Catalunya es poden permetre el luxe de llençar milions de litres d'aigua en plena sequera», va assegurar Jurado, que recrimina l'actitud dels «responsables que des de fa deu anys sabien que hi havia aquests problemes i no ho han sabut solucionar, i l'únic que han fet és justificar-se». L'AV Canyet amb altres entitats està impulsant el Centre d'Estudis Besós-Canyet amb l'objectiu de conservar i millorar l'entorn del territori de Canyet.

La denúncia diu: - Es presenta per si els fets «poden ser constitutius d'algun tipus penal, pel malbaratament de recursos públics que representen o per la seva inclusió en el tipus de delicte ecològic previst a l'article 325 del Codi Penal»
- «La denúncia es dirigeix contra aquells qui ostentin responsabilitats en les competències afectades i singularment contra els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua»
- Article 135: «Serà castigat [...] aquell que, contravenint les lleis o altres disposicions de caràcter general protectores del medi ambient, provoqui o faci directament o indirectament emissions, abocaments, radiacions, extraccions o excavacions»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les obres del tram en construcció es van adjudicar fa cinc anys

>El govern ara fa obres per aprofitar l'aigua de cinc de les fuites de la canonada foradada

>Medi Ambient reitera que reduirà l'aigua que transvasa del Ter el 2009

>Baltasar considera que «s'ha magnificat» la fuita

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.