| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 19 de setembre de 2024


dijous, 28 de febrer de 2008
>

L'altre castell de Rubí

Dos rubinencs restauren el castell de la Pobla de Lillet, a l'Alt Berguedà, per rebre-hi turisme rural de luxe

el reportatge

EMILI BELLA. La Pobla de Lillet

 Foto: E.B.

 Foto: E.B.

 Foto: E.B.
D'una ràdio a un jacuzzi. El castell de la Pobla de Lillet, abandonat durant anys, havia albergat un gimnàs, una botiga d'electrodomèstics, una emissora de ràdio i els pessebres del municipi. Dos rubinencs l'han convertit en un centre de turisme rural, amb jacuzzi inclòs. D'una ràdio a un jacuzzi. El castell de la Pobla de Lillet, abandonat durant anys, havia albergat un gimnàs, una botiga d'electrodomèstics, una emissora de ràdio i els pessebres del municipi. Dos rubinencs l'han convertit en un centre de turisme rural, amb jacuzzi inclòs. D'una ràdio a un jacuzzi. El castell de la Pobla de Lillet, abandonat durant anys, havia albergat un gimnàs, una botiga d'electrodomèstics, una emissora de ràdio i els pessebres del municipi. Dos rubinencs l'han convertit en un centre de turisme rural, amb jacuzzi inclòs.

L'enginyer Josep Recolons i l'arquitecta Lurdes Viñas, dos rubinencs amb una llarga tradició d'implicació activa a la ciutat, han dedicat tres anys i mig d'esforços en la restauració del castell de la Pobla de Lillet (Alt Berguedà), situat al costat de l'església, per convertir-lo en un centre de turisme rural de luxe. L'edifici, que data de 1297, és coetani al castell de Rubí, de 1233. Quan el van comprar al Bisbat de Solsona, l'any 1995, presentava un estat ruïnós d'abandonament. Actualment, disposa d'una sala d'estar, de 70 m², que respira magnitud, presidida per una taula que en realitat és la rosassa de fusta de l'església, que Viñas va trobar al contenidor. També hi trobem una exposició del pintor de Rubí Miquel Mas.

A la planta baixa, allà on hi havia hagut una botiga d'electrodomèstics, ara hi ha una zona amb bany de vapor i banyera d'hidromassatge que va generar una gran expectació entre els vilatans. El passat mes de setembre es va fer una jornada de portes obertes perquè els veïns poguessin admirar les reformes d'un dels edificis més representatius del poble. L'èxit de la iniciativa va ser desbordant. La gent gran recordava èpoques d'esplendor pretèrites, quan el castell actuava de rectoria, de ràdio, de gimnàs o de residència durant la guerra. De fet, el castell actual és només una part de l'ala oest de l'immoble original, que va ser mutilat per construir l'església aprofitant un incendi. Recolons i Viñas han tingut cura de preservar tots els detalls d'època, com dues portes d'armari, degudament restaurades. «El més complicat va ser l'accés de tots els materials», expliquen. Com que el castell és al bell mig del poble, envoltat de carrers estrets, «no hi podien entrar ni les grues ni els camions». L'objectiu de la parella és llogar el castell sencer a grups, amb un mes d'antelació, però també preveuen l'opció de llogar habitacions separadament. En total hi ha nou estances, totes diferents, i 24 llits. De moment, ja ha rebut la visita d'empreses, famílies que celebren aniversaris, festes sorpresa i fins i tot grups de dansa tradicional. Tot i que l'allotjament sigui de luxe, llogar-lo per un cap de setmana en aquesta època de l'any pot sortir per 80 euros.

Si la casa ja és un reclam, l'entorn ho acaba de rematar. A part de la gastronomia, la zona ofereix una gran quantitat d'excursions per fer: a les fonts del Llobregat, als jardins Artigas de Gaudí, al centre d'interpretació del catarisme de Bagà, al Museu del Ciment Asland –l'avantpassat de la fàbrica de Montcada– de Castellar de n'Hug, al Pedraforca o al Cadí. A l'enginyer i l'arquitecta els agrada tant que ja s'han empadronat a la Pobla i reparteixen els dies de la setmana entre el Berguedà i Rubí, on treballen al Centre Tècnic, un edifici de l'avinguda de l'Estatut el qual també van restaurar.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.