L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, es mostraven ahir molt satisfets per haver aconseguit un ajut d'1.505.674 euros per a la restauració del pont del Diable ja que, tot i que habitualment l'1% cultural finança la meitat del pressupost dels projectes presentats, en aquesta ocasió la subvenció atorgada és d'un 75%. La resta, fins a arribar als 2.007.566 euros que costa la restauració de l'aqüeducte romà, l'ha de finançar l'Ajuntament, «encara que sigui buscant diners sota les pedres», va dir ahir Rosell. La regidora no es va estar de llançar crítiques a l'anterior govern municipal: «Les inversions que va rebre el govern de CiU i el PP en vuit anys no arriben ni a un 20% del que hem rebut en aquest govern», va dir.
El projecte de recuperació del monument romà és una herència de l'anterior govern, tot i que finalment no es van rebre els ajuts promesos i l'actuació havia quedat en «stand-by des de feia temps», segons va recordar l'alcalde de Tarragona. Ara el projecte, que s'ha modificat, es podrà tirar endavant gràcies a aquest ajut de l'1% cultural, que es concedirà en quatre plurianualitats. L'actuació no només preveu la restauració de l'aqüeducte de les Ferreres, sinó també el seu entorn natural i paisatgístic, que ocupa una superfície de més de 35 hectàrees.
En els darrers anys ja s'han dut a terme algunes actuacions per convertir aquest espai en un parc ecohistòric, com ara la rehabilitació de la casa del guarda (que és el punt de recepció dels visitants en aquest monument declarat patrimoni mundial) i els jardins romàntics, la neteja del bosc i la senyalització d'itineraris de natura i patrimoni, a més de crear una oferta de guies i monitors per a les activitats lúdiques i cultural.
Ara, en el nou projecte es preveu, en una primera fase, incidir en la rehabilitació estricta i la museïtzació de l'aqüeducte, molt malmès en algunes parts i afectat per «líquens i males herbes que es posen a les juntes de les pedres i les malmeten», segons la regidora Rosa Rosell, que va explicar que fins i tot es plantegen «tornar a fer passar aigua pel pont del Diable», de manera que el visitant conegués el funcionament de la hidràulica romana i l'enginyeria civil romana. En una segona fase, s'intervindrà en l'entorn del monument, per potenciar la gran riquesa natural d'aquest espai.