| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 7 de juliol de 2022


dimarts, 26 de febrer de 2008
>

Zapatero supera Rajoy en un debat ple d'acusacions i de moments de tensió

L'Estatut fa elevar el to i porta el candidat socialista a dir que Catalunya està més unida que mai a Espanya gràcies al TAV

JOSEP MARTINOY D. BELLÉS.
Intens i interessant debat, el que ahir a la nit van protagonitzar els candidats del PSOE i el PP, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, respectivament. Zapatero no va deixar fora de combat Rajoy, però sí que en conjunt el va superar. El candidat del PP es va mostrar més encarcarat i amb menys reflexos que Zapatero, i va repetir el mateix discurs que ha mantingut durant tota la legislatura. L'Estatut de Catalunya va centrar la segona part del debat, i mentre que el líder del PP va dir que l'origen de la crispació era el pacte del Tinell, el líder del PSOE li va recordar que havien utilitzat de manera impresentable l'anticatalanisme. Zapatero va dir que, pel que fa a les amenaces que l'Estat espanyol es trenca, «ara que el TAV ha arribat a Barcelona està més unit que mai».


+ Zapatero i Rajoy entren l'un rere l'altre al plató de televisió. Foto: EFE

La temperatura va pujar de to quan van debatre sobre terrorisme i Rajoy va acusar Zapatero d'haver agredit les víctimes del terrorisme. Una acusació que el candidat socialista va dir que no acceptava. Va ser en la segona part del debat, però, quan es van viure els moments més intensos, i Catalunya va protagonitzar gran part d'aquests moments. Rajoy va acusar Zapatero d'haver posar el poble català en contra seu, i el candidat socialista va acusar el del PP d'utilitzar l'alarmisme sobre una secessió de Catalunya per obtenir vots, i d'amenaçar de manera «apocalíptica» quan diu que «Espanya es trenca». Rajoy va defensar-se amb el pacte del Tinell, que va definir com «l'acte d'intolerància més gran de la història democràtica d'Espanya». Durant el debat també va sortir el tema del transvasament de l'Ebre, quan van debatre sobre el tema de l'aigua. Rajoy va mantenir durant tot el debat el seu estil més agressiu, però Zapatero va aconseguir unes quantes rèpliques brillants, sobretot en la primera part del debat. En el bloc econòmic, Rajoy va continuar pronosticant l'apocalipsi, i va dir que la legislatura s'acabava amb més gent a l'atur que el 2004, però no va dir que la població de l'Estat també ha crescut extraordinàriament en aquests quatre anys. Rajoy portava la lliçó apresa i va parlar de la puja del preu dels aliments bàsics i de l'habitatge. El candidat socialista va dir que la desacceleració econòmica actual no seria ni profunda ni prolongada; que una crisi com l'actual ja es va produir el 2002, i que el govern del PP va respondre-hi amb el «d ecretazo » congelant els sous dels funcionaris. Rajoy va voler treure el tema de la immigració en el bloc de política social, mentre que Zapatero el va esquivar fins a l'última intervenció, i va preferir parlar de les beques, l'educació i les ajudes als joves. Rajoy va afirmar que el tema de la immigració requeria «ordre i control».«QUÈ ÉS UN ‘BONOBÚS'?»
La resposta de Zapatero va ser contundent –«el PP no va fer cap política social»–, i va recordar que quan va arribar al govern el 2004 hi havia un milió d'immigrants sense papers. «Vostès només van fer una regularització a cop de bonobús. «Bonobús?, què és això?» va etzibar Rajoy.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Rellotges de piles i de corda

>Tot esperant el Constitucional

>Solbes promet que les famílies amb problemes podran ampliar gratis la hipoteca

>CiU presenta un recurs davant la Junta Electoral pel «furt a la democràcia» del debat cara a cara

>ERC diu que Catalunya va perdre el debat i el qualifica d'«exercici antidemocràtic»

>Chacón acusa el PP d'atacar els artistes contraris a l'Iraq per ressentiment

>Vídeo Duran

>Independentistes de lletra petita

>No és país per a catalans

>LES FRASES

>La vella guàrdia

>AMB AMICS COM AQUESTS...

>La bipolarització i la mosca collonera

>Del laboratori a la política

>El PP diu a Olot que el sector agrari travessa una crisi sense precedents

>Palma alerta que la victòria del PP posa en perill el model de finançament del nou estatut

>Res de nou en un debat crispat

>Res de nou en un debat crispat

>Res de nou en un debat crispat

>Res de nou en un debat crispat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.