| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 17 d'abril de 2021


dissabte, 23 de febrer de 2008
>

Les taques de fuel han afectat les platges des de Badalona fins als aiguamolls de l'Empordà

Les brigades municipals netejaven ahir les del Maresme i Protecció Civil encara desconeix l'origen del vessament

T. MÁRQUEZ LL. MARTÍNEZ. Mataró
Les platges del Maresme i de Badalona van aparèixer ahir empastifades de petites taques de fuel. El mateix fenomen que a principis de setmana havia fet saltar l'alarma a les costes de l'Empordà es va repetir més al sud. Els municipis afectats es van posar a treballar per netejar la sorra i retirar el cru, que va ser enviat per analitzar. Es dóna el cas que mentre que a la demarcació de Girona es desactivava el pla especial de contaminació accidental de les aigües marines (Camcat), es mantenia el del litoral del Baix Maresme i s'activava el de la zona nord de la comarca. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continua analitzant les mostres facilitades pels municipis per saber si l'origen era el vessament d'un vaixell o que la mala mar hagués arrencat pòsit del fons marí.


 Foto: G.M. J.G. LL.S.

 Foto: G.M. J.G. LL.S.

+ A dalt, detall de les plaques de la platja de Cabrera. A sota, operaris de Badalona i de Sant Pere Pescador. Foto: G.M. J.G. LL.S.

Taques de fuel de la mida d'una galeta, d'una moneda de cinquanta cèntims i en alguns casos més grans es van generalitzar ahir a la majoria de platges del Maresme. Si dijous el centre d'emergències havia alertat de la contaminació en uns 14 quilòmetres de la costa entre Montgat i Vilassar de Mar, ahir platges de molt més al nord, com ara Sant Pol de Mar, confirmaven la presència de les taques negres. Els ajuntaments afectats ja començaven a mobilitzar les brigades municipals amb ordres precises de netejar la sorra.ORIGEN DESCONEGUT
Les primeres hipòtesis de la presència de taques de fuel a les platges del Maresme apuntaven cap a un vaixell que hauria descarregat el combustible en alta mar i els mateixos bombers les relacionen amb les que van aparèixer dimecres a les platges dels aiguamolls de l'Empordà. Tot i això, també s'especulava que la mala mar dels darrers dies hagués remogut un pòsit de fuel del fons marí. El cert és, però, que no hi ha cap confirmació de l'origen i que el fenomen es repeteix a la majoria de municipis. Tot i això, fonts del mateix centre d'emergències asseguraven ahir que l'afectació ambiental «és mínima» i que de moment, amb la neteja a mà de les brigades municipals, s'espera resoldre el problema.

A Sant Pol de Mar, per exemple, les primeres taques de fuel es van detectar dimecres passat i se n'havia enviat una mostra a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per obtenir més informació sobre l'origen. Ahir estava previst que es comencés a netejar la sorra, igual que a Caldes d'Estrac, on la policia va confirmar que hi havia restes de fuel «molt disperses» en uns 300 metres de platja.

Els ajuntaments de Sant Vicenç, Llavaneres, Mataró, Canet i Arenys de Mar van confirmar ahir l'aparició de taques a trencant d'ones i d'uns dos centímetres de radi. En canvi, els consistoris de Calella, Malgrat i Santa Susanna van assegurar que les seves platges «de moment estan netes de fuel», tot i que també estan incloses dins del pla especial de contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (Camcat) que es va engegar ahir al litoral maresmenc.

A la zona del Baix Maresme l'afectació s'ha deixat notar a Cabrera, a Vilassar de Mar –la zona de davant del Mercat de la Flor–, a Premià de Mar i al Masnou, on s'han trobat més taques als voltants del Club Nàutic i en el límit de la costa amb Montgat. El centre d'emergències va activar dijous la fase d'alerta del pla especial de contaminació accidental de les aigües marines.TAMBÉ A BADALONA
L'àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l'Ajuntament de Badalona va detectar les primeres plaques de fuel a la costa dimarts. Segons van informar fonts municipals es tractava de taques molt disperses i d'una mida d'entre un i quatre centímetres de diàmetre que es van localitzar principalment en un tram de platja entre l'estació de Renfe i el port de la ciutat. Es va alertar immediatament l'ACA, se li van passar mostres del cru perquè les analitzés i dimecres es va procedir a netejar la platja. Dijous es va enllestir la neteja, però ahir l'oratge va tornar a escampar algunes taques de fuel que van obligar la brigada a intensificar la neteja per deixar la sorra en condicions.

Mentre que els municipis costaners del Maresme i Badalona s'afanyaven ahir a retirar les plaques de fuel de la platja, al litoral gironí es va desactivar ahir a primer hora de la tarda el pla d'emergència. Segons van informar fonts del centre d'emergències, els treballs a la costa de Sant Pere Pescador, l'Escala i les platges dels aiguamolls de l'Empordà es van donar per enllestits perquè es van poder retirar totes les restes de fuel. NOTÍCIES RELACIONADES

>Trenta ports tenen estacions per reciclar olis i aigües brutes

>La sequera i el poc cabal del Ter deixen algunes famílies sense aigua del pou

>50 milions de pèrdues al camp

>El Govern expedienta Repsol pel vessament al Francolí

>Taques de fuel empastifen Badalona i Montgat.

>Centenars de taques de fuel empastifen la major part de la costa del Maresme

>Taques de fuel des de Badalona fins als Aiguamolls de l'Empordà.

>Taques de fuel des de Badalona fins als Aiguamolls de l'Empordà.

>Taques de fuel des de Badalona fins als Aiguamolls de l'Empordà.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.