| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimarts, 19 de febrer de 2008
>

La vegueria virtual

Un col·lectiu de blocaires crea Penedesfera, la primera comunitat virtual que reivindica la vegueria

el reportatge

ALBERT MERCADER. Gelida

Penedès.cat. Si es valorés el nombre de persones que dissabte van anar a Gelida a la reunió com a baròmetre de l'èxit que tindrà, es podria dir que això de la Penedesfera fracassarà. Però no es pot dir. N'hi havia 132 més pendents de notícies a casa, darrere l'ordinador. Poca broma.

Si les Terres de l'Ebre tenen l'Ebresfera o Sant Boi de Llobregat té la Xarxa Santboiana, el Penedès no podia ser menys. Dissabte, un grup reduït de persones: blocaires, el president de la DO Penedès, Francesc Pascual; el portaveu de la plataforma provegueria, Félix Simon; el diputat de CiU Carles Campuzano; la diputada de la Diputació de Tarragona i portaveu de CiU a Cunit, Montserrat Carreres, i un representant del web lliure www.santsadurní.es van reunir-se en una de les sales del Casal Gelidenc per donar el tret de sortida presencial d'una entitat que es crea a la xarxa. «Un col·lectiu que neix amb la voluntat de cohesionar el territori: les comarques del Garraf, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i l'Anoia i fer-ho des d'un portal lliure que no vagi ni a favor ni en contra de la vegueria perquè internet és un mitjà que no es controla», deia ahir Daniel Garcia Peris, el blocaire fundador d'aquesta nova Penedesfera. El blocaire reconeixia, però, que el fet que aquesta proposta hagi nascut al voltant de les comarques que aplegaria la vegueria «ja vol dir alguna cosa», afirmava.

La reunió constitutiva va ser escassa, segons reconeixen els mateixos integrants als seus blogs però positiva perquè posa en relleu per primer cop la voluntat de crear una entitat que reivindiqui la cohesió del Penedès també a la xarxa global. Entre les propostes que van sorgir destaca la creació d'una trobada presencial una vegada a l'any i l'organització de diverses jornades batejades inicialment com a Beers & Blogs que es faria regularment en diversos muni cipis d'aquestes quatre comarques. Però el «centre d'operacions» dels penedesferians serà en nou portal que es crearà d'aquí a dues setmanes a partir del qual es podran crear enllaços amb els 132 blocs que Daniel Garcia ha anat recollint en els darrers mesos. El nou portal s'actualitzarà regularment amb la participació de blocaires «de forma voluntària i desinteressada» i recollirà tot tipus d'informació que es generi al voltant de la cohesió del territori. Tota la informació referent a la gestació d'aquesta Penedesfera es pot trobar a danielgarciaperis.cat.

L'esfera penedesenca comença a rodar en un moment de màxima efervescència del moviment provegueria nascut ara fa uns dos anys i que ja ha aconseguit mobilitzar milers de ciutadans, recollir l'aplaudiment de centenars d'entitats i recollir adhesions de la majoria d'ajuntaments del territori. Per tot plegat, no és d'estranyar algunes campanyes electorals al territori, com ara la que fa poc ha presentat ERC, que farà campanya per Joan Ridao per les generals de l'Estat amb un cartell específic en què s'associa Esquerra i vegueria. Tampoc sorprèn el canvi de posició que ja està tenint el PSC del territori, a favor de la vegueria. Al Consell de l'Alt Penedès van votar-hi a favor dijous passat però van matisar que ho havien fet per mostrar «una voluntat dialogant».Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.