| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 de novembre de 2021


dilluns, 18 de febrer de 2008
>

La PDE denuncia que el riu i el futur del territori s'eixuguen

Un centenar de persones a la concentració de la Plataforma

JAVI BUERA. Xerta
La Plataforma en Defensa de l'Ebre va fer ahir un acte «de dignitat» en què va denunciar que l'Ebre s'esta «eixugant» per culpa dels nous regadius i de les comportes al riu. Els manifestants també van demanar al govern que sigui «coherent» ja que els nous regadius i els canals «són contradictoris amb la nova cultura de l'aigua».


+ Uns manifestants amb banderes observen el cartell que va descobrir la PDE. / Foto: JAVI BUERA

«El riu s'està eixugant i, juntament amb ell, el futur del territori», va denunciar ahir la PDE en la lectura del manifest que tancava la concentració ciutadana que es va fer al costat del punt de captació del canal Xerta-Sénia. Segons el mateix manifest, això és culpa dels canals i dels nous regadius, i per això van demanar a les institucions ebrenques que defensin «el riu i el territori».

Els manifestants també es van referir al govern, a qui van demanar que sigui «coherent» i que revisi els regadius i els canals perquè són «contradictoris amb la nova cultura de l'aigua». Un dels portaveus del col·lectiu, Joan Antoni Panisello, va afirmar ahir que hi ha «una contradicció molt gran» en el fet que el govern impulsi mesures contra la sequera «i alhora impulsi regadius que podrien ser un transvasament encobert cap a Castelló, com el Xerta-Sénia». Sobre aquest canal, el portaveu va manifestar: «És un projecte molt imprudent i per la manera com està fet creiem que crearà uns excedents d'aigua molt grans que faran cap a Castelló.»

Per aquest motiu, Panisello va demanar que s'aturin projectes com aquest ja que creu que han d'estar «consensuats per regants, autoritats, govern i moviments socials». Joan Antoni Panisello també va mostrar la seva por al fet que l'altre gran canal, el Segarra-Garrigues, enviï aigua cap a Barcelona. A més, la Plataforma va recordar ahir que els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia comportarien que pel riu Ebre baixessin un total de 30 metres cúbics per segon menys i deixarien el riu per sota del cabal mínim actual.

La concentració de la PDE va acabar amb el descobriment d'un cartell similar als de la Generalitat on es podia llegir «projecte de transvasament Xerta- Castelló per abastir urbanitzacions i camps de golf... i al tram final assuts, comportes i formigó». Amb el cartell, la PDE volia que quedés constància «del que realment s'està construint» amb l'obra del canal Xerta-Sénia.

Els manifestants també van reclamar que s'aprovi el cabal mínim mediambiental per al tram final del riu per evitar així que el riu Ebre experimenti una regressió i se salinitzi.

Un altre portaveu, Manolo Tomàs, va recordar ahir que la PDE no «vol intervenir en la campanya electoral» i per això va fer aquest acte ahir. Tomàs també va dir que el moviment ciutadà convocarà altres mobilitzacions després de les eleccions.

Manolo Tomàs va aprofitar la manifestació d'ahir per anunciar que a l'Expo Saragossa, que se celebrarà aquest estiu, es farà un homenatge a la lluita ebrenca per abolir el Plan Hidrológico Nacional i, concretament, al paper de les dones en aquesta lluita. Tomàs va avançar que es tractarà d'un documental que s'estrenarà a Saragossa el 5 o 6 de juliol i va animar els assistents d'ahir a anar-hi «massivament i amb les camisetes blaves».

L'acte va acabar amb un vermut per als assistents on es van repartir coquetes, pastissets i mistela. NOTÍCIES RELACIONADES

>La PDE denuncia que els regadius «irracionals» fomenten la sequera

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.