| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 23 de febrer de 2024


dijous, 14 de febrer de 2008
>

L'aportació de sorra no garantirà la recuperació de s'Abanell de Blanes

El Centre d'Estudis Avançats acusa les institucions de «desídia» i de no fer els deures

ANNA PUIG. Blanes
L'aportació de sorra per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes no servirà de res si això no va acompanyat d'una actuació integral a la conca de la Tordera. Aquesta és la principal conclusió d'un informe que ha elaborat el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), que acusa totes les administracions implicades de «desídia» i de no fer els deures quan tocava. «Cadascú ha fet el just per salvar la seva part de responsabilitat», segons Rafael Sardà, científic del CEAB.+ La platja de s'Abanell, amb pocs anys de diferència.

L'associació d'hostaleria i de càmpings de Blanes i l'associació de veïns dels Pins van encarregar aquest informe, que analitza els motius de la pèrdua de sorra a la platja i les possibles actuacions per minimitzar aquest problema. Segons Sardà, hi ha tres factors que han originat la situació actual: l'extracció de fins a tres milions de metres cúbics de sorra al riu Tordera entre els anys seixanta i vuitanta; la construcció d'una escullera i altres instal·lacions que han canalitzat el riu, i l'extracció d'un milió de metres cúbics de sorra a s'Abanell el 1994 per reforçar les platges del Maresme.

Tot plegat ha provocat que el delta del Tordera no aporti sediments que reforcin la sorra de la platja. Per Sardà, l'única solució és una actuació integral a la Tordera: eliminar totes les instal·lacions –com les que hi té l'ACA– i fins i tot traslladar algun càmping situat a primera línia. Segons el científic, només aportar sorra o fer retrocedir el passeig són mesures que, per si soles, no serviran de res. «I encara que es faci una actuació ràpida i integral tampoc hi ha una garantia absoluta, ja que cal que al riu hi hagi cabal i la incertesa climàtica no hi ajuda», va dir.

Joan Gómez, president de l'associació de veïns dels Pins va exigir «una solució urgent». També el vicepresident de l'associació d'hostaleria, Josep Llambí: «qui la fa, la paga. I volem que se'ns torni la platja que hi havia abans». NOTÍCIES RELACIONADES

>El fet que es porti més sorra no garanteix que es pugui recuperar la platja de s'Abanell de Blanes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.