| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 17 de febrer de 2020


dijous, 14 de febrer de 2008
>

La polèmica comissaria de les Corts ja disposa de cent càmeres a la zona de custòdia dels detinguts

L'any passat, es van fer públiques imatges de maltractaments a dos arrestats

NÚRIA PUYUELO. Barcelona
La comissaria dels Mossos de les Corts ja disposa d'un centenar de càmeres a la zona de custòdia dels detinguts, instal·lades als passadissos, a cada un dels calabossos i a la sala d'escorcolls. Segons l'inspector Jordi Rodon, amb la instal·lació de 39 càmeres noves es garanteix la seguretat dels mossos i també la bona praxi policial. L'any passat es van fer públiques imatges de presumptes maltractaments en aquestes instal·lacions i es va decidir augmentar les mesures de seguretat.


+ Una de les càmeres als passadissos dels calabossos de la comissaria de les Corts. Foto: A.PUIG.

El centre on es traslladen tots els detinguts a Barcelona, instal·lat a la comissaria de les Corts dels Mossos d'Esquadra, ja té un centenar de càmeres que controlen tot el procés de trasllat i de custòdia dels arrestats fins que passen a disposició judicial. Fins ara el centre, que té capacitat per a cent detinguts, tenia 61 càmeres, situades als accessos de la zona de custòdia i als passadissos, però no n'hi havia als calabossos. Ara s'han instal·lat 39 càmeres noves, a cada una de les 35 garjoles del centre de detenció i també a les dues sales d'escorcoll.

Segons va explicar ahir l'inspector Jordi Rodon, cap de l'àrea de detinguts, l'objectiu d'aquestes càmeres, que estan blindades per evitar que puguin ser destruïdes, és garantir la protecció dels mossos en cas de ser agredits per un detingut, evitar que els arrestats s'autolesionin i comprovar que els escorcolls policials i el tracte als detinguts siguin els correctes. En aquest sentit, el cap de la regió policial de Barcelona, Joan Miquel Capell, va assegurar que des que s'han instal·lat les càmeres no s'ha produït cap denúncia per agressions en aquest centre. «Abans hi havia denúncies i ara no tinc constància que n'hi hagi hagut cap des que vam instal·lar les càmeres», va dir Capell.

Quant a la resta de comissaries dels Mossos, encara no se sap quan Interior instal·larà càmeres als calabossos.CASOS DE MALTRACTAMENTS
La polèmica que es va crear entorn dels possibles maltractaments a detinguts a la comissaria de les Corts va sortir a la llum arran d'una denúncia feta des del mateix Departament d'Interior. El director general de la policia, Rafael Olmos, va denunciar públicament a mitjan abril de l'any passat que Interior havia denunciat cinc mossos a la fiscalia de Barcelona per haver maltractat detinguts. Rafael Olmos havia sol·licitat una investigació a la divisió d'afers interns dels Mossos d'Esquadra per les sospites que es cometien abusos policials als calabossos de les Corts. Una càmera instal·lada a la sala d'escorcolls de la comissaria sense que els agents ho sabessin va fer descobrir dos casos: una agent va ser acusada de bufetejar una noia russa, Paata Kintiraia, que estava emmanillada, i quatre mossos –un caporal i tres agents–, d'apallissar un arrestat per atemptat a l'autoritat, Rubén Pérez Marcos, sense que el detingut els hagués atacat prèviament.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.