| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimecres, 13 de febrer de 2008
>

La PDE desconfia del fet que CiU hagi renunciat al transvasament de l'Ebre

El col·lectiu reclama a la Generalitat que defensi el riu davant les accions del govern valencià

GUSTAU MORENO. Tortosa
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) no s'acaba de creure que CiU haja renunciat a pactar, després de les eleccions estatals, amb qualsevol partit que vulga recuperar el transvasament. La intenció de la PDE és no interferir en la campanya electoral, i el portaveu, Manolo Tomàs, va advertir que el moviment social «no es casarà amb cap partit ni amb cap govern». Però va assenyalar que ningú s'atrevirà a plantejar obertament un transvasament com el que volien tirar endavant el PP i CiU. Segons Tomàs, tots els partits tenen interessos i voldran amagar els transvasaments amb «transferències» dels drets d'ús dels canals de regadiu.


+ Joan Antoni Panisello i Manolo Tomàs, en la compareixença de la PDE d'ahir. Foto: G.M.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va precisar que disfressar els transvasaments com a transferències dels drets d'ús dels canals és la fórmula que ja va funcionar amb el minitransvasament a Tarragona. «També és la manera de despistar la Unió Europea a l'hora de demanar finançament per a les obres, i d'evitar l'oposició al territori, ja que hi ha sectors com els regants que sortirien guanyant amb la venda de l'aigua», va recordar. En la mateixa línia, va advertir que la PDE no pot «casar-se» ni amb cap partit ni amb cap govern, ja que les «apetències sobre l'aigua de l'Ebre no tenen color, sinó interessos». «Ara no seria honest anar només contra el PP, ja que els interessos sobre l'Ebre són molts», va concloure.

Amb tot, Tomàs va afegir-hi que la PDE no s'acaba de creure l'últim gir antitransvasament de CiU. De fet, el portaveu va preferir no valorar les declaracions del candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que la setmana passada es va comprometre públicament a no pactar amb cap partit espanyol que vulga recuperar el transvasament de l'Ebre. «Durant la campanya, intentarem estar al marge de qualsevol afer polític, perquè no som ningú per aconsellar a qui s'ha de votar», va anunciar el també portaveu Joan Antoni Panisello. «Però fa quatre anys, les comunitats autònomes governades pel PP van reservar els terrenys per on havia de passar el transvasament, i per tant sabem que si guanya Rajoy tornaran a reactivar el projecte», va suggerir. Segons Panisello, en el debat entre el PP valencià i el PP aragonès s'acabarà imposant el valencià, ja que el partit té més força al País Valencià que a l'Aragó. «El transvasament potser no surt explícitament al programa electoral del PP, però sí als manuals dels candidats», va recordar. Però Panisello també va tenir paraules crítiques per al PSOE. «Els socialistes van derogar el transvasament i han impulsat mesures molt positives, com la construcció de plantes dessalinitzadores, però també han deixat algunes portes obertes que el PP podria aprofitar si torna al poder», va dir Panisello.

En la mateixa línia, el portaveu va remarcar que la PDE troba a faltar la veu de la Generalitat en la defensa del riu. «Demanem al nostre govern que ens defensi davant del govern valencià, i que els digui que el transvasament no és viable perquè suposaria la desaparició del Delta», va afirmar Panisello. Segons Tomàs, «la prioritat de la Generalitat ja no són les Terres de l'Ebre», ja que, en l'última reunió del comitè de seguiment del pla integral de protecció del Delta (Pipde), van «oblidar-se» de reclamar un cabal ecològic per a l'Ebre. NOTÍCIES RELACIONADES

>Concentració contra el Xerta-Sénia, a l'eix de l'Ebre

>La PDE no s'empassa que CiU renunciï ara al transvasament d'aigua de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.