| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 18 de juny de 2021


diumenge, 10 de febrer de 2008
>

Eina, els nous Inadaptats

La banda de Vilafranca es reunifica i anuncia la sortida d'un nou disc

ROGER PALÀ ENDERROCK.
Un mot de ressonància obrera i popular, Eina, és el nom que han triat els Inadaptats per emprendre una nova etapa de la seva carrera. El grup està gravant els temes del seu primer treball discogràfic als estudis de l'Ateneu Popular X de Vilafranca del Penedès, el municipi d'on provenen, amb l'objectiu que el disc vegi la llum abans de l'estiu. El debut estarà basat en L'art de la guerra, un llibre del segle VI abans de Crist escrit per l'estrateg militar xinès Sunzi.


+ Inadaptats, una de les bandes clau del rock de combat català, en una imatge del 2004. Foto: JUAN MIGUEL MORALES

Els cinc components de l'última formació del grup van estar donant forma a nous temes durant l'any passat. Sobre el seu retorn hi ha hagut múltiples especulacions des que, el març del 2007, van fer públic que treballarien plegats en un nou projecte. «Volem que el primer disc vegi la llum abans de l'estiu, per començar a fer directes durant aquest mateix any 2008», explica Bull, el baixista de la formació de Vilafranca.

El primer disc d'Eina, encara sense títol definitiu, estarà basat en l'obra del militar xinès Sunzi L'art de la guerra, un text del segle VI abans de Crist que és un tractat d'estratègia militar que encara avui té validesa. Hi ha qui suggereix que les ensenyances de Sunzi poden aplicar-se fora del camp de batalla: en temps recents el llibre s'ha emprat com a guia en programes de resolució de conflictes i fins i tot en l'àmbit dels negocis i les finances. «Nosaltres, és clar, ho apliquem a la guerra de classes», explica Àlex Vendrell, cantant de la formació i autor de totes les lletres.

Tot i que Eina no té discogràfica i que el seu treball no té data prevista de sortida, Bull afirma que ja han consolidat la base «per a una seixantena de cançons, que quedaran reduïdes a tretze, una per cada capítol del llibre». Això sí, no es posen presses: «L'objectiu és fer les coses bé, no ens volem fixar terminis.» De fet, tot i que encara no hi ha res tancat, la intenció d'Eina és editar l'obra en format llibre disc, incloent-hi una reedició del text de Sunzi.

La producció del disc ha recaigut en Xavi Cholbi, bateria de la formació, i l'enregistrament, en el guitarrista, Trashoo, que comparteix militància amb Kop.REFERÈNCIA DE COMBAT
Inadaptats ha estat una de les bandes més importants del rock de combat català. El grup es va donar a conèixer el 1992 amb la maqueta Crítica social, que va tenir molt de ressò en l'escena underground. El seu debut oficial va ser Per tots els mitjans, sens dubte la bíblia del rock radical català, publicat l'any 1996. Des de llavors, l'evolució del grup va anar lligada a l'expansió de l'esquerra independentista i els moviments socials alternatius. Han editat sis discos, l'últim dels quals, Homenatge a Ovidi (2004), en què recuperaven a ritme de punk-rock els clàssics del cantautor d'Alcoi. El seu darrer treball és Cremem les nostres naus, un DVD que recull el seu concert de comiat a Vilafranca. El grup es va dissoldre l'any 2005 i des de llavors els seus components han militat en projectes com Roig (banda formada per Bull i Jokin, l'altre guitarrista del grup) o Answer (històrica formació en què s'ha integrat el bateria, Xavi Cholbi).


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.