| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 25 de febrer de 2024


dijous, 7 de febrer de 2008
>

Les morts d'un capellà de Navata i una cooperant de Manresa acaben en un procés per genocidi a RuandaJ.M.S.. Girona

+ Joaquim Vallmajó, a l'Àfrica. Foto: EL PUNT

El jutge de l'Audiencia Nacional Fernando Andreu ha ordenat la detenció de quaranta militars de Ruanda pels delictes de genocidi, crims contra la humanitat i terrorisme pels fets que van succeir al país africà en els anys noranta. Els processats estan acusats de la mort de més de quatre milions de persones, entre les quals hi ha l'assassinat de nou ciutadans de l'Estat espanyol, dos d'aquests catalans, el missioner de Navata Joaquim Vallmajó i la cooperant de Manresa Flors Sirera.

Precisament, va ser una denúncia de la coordinadora d'ONG gironines amb el suport dels ajuntaments de Figueres, Navata i Manresa, l'origen del processament dels militars. L'intent d'aclarir la mort dels dos catalans i de set ciutadans de l'Estat espanyol més es va ajuntar amb la querella que van presentar l'any 2004 el Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs per demanar responsabilitats pel genocidi que hi va haver al país africà. En un principi, eren setanta els militars denunciats.

L'actual president de Ruanda no pot ser processat perquè la seva condició de cap d'estat li proporciona immunitat. Tot i això, el magistrat de l'Audiència adverteix que hi ha proves suficients per demostrar la seva participació en la matança.

El jutge Andreu argumenta l'ordre de detenció internacional contra els militars amb l'acusació d'haver pres el poder per la força i d'instaurar un règim de terror en el qual es van cometre «crims horripilants» contra la població civil, especialment contra l'ètnia hutu. L'acte també responsabilitza l'agència de l'ONU de protecció dels refugiats, Acnur, per haver tirat endavant un pla de repatriament forçós per a prop d'un milió de ruandesos refugiats al Congo. La majoria van ser morts en arribar a Ruanda. NOTÍCIES RELACIONADES

>Jutjaran per genocidi els responsables de la mort de l'empordanès Joaquim Vallmajó a Ruanda

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.