| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 14 d'abril de 2024


dimecres, 6 de febrer de 2008
>

El parc del Mur

El nou parc Central del Poblenou desencisa els veïns del barri, que diuen que s'ha fet pensant en els nous hotels

CLARA RIBAS. Barcelona



+ A dalt, el mur que desagrada als veïns. A baix, les cadires individuals i una vista general del parc. Foto: MARC LLACH

El «parc del Mur de Berlín», el «parc dels formatgets» o «Guantánamo». Aquests són els malnoms que els veïns del parc Central, situat a l'avinguda Diagonal, entre els carrers Bac de Roda i Marroc, han donat a la nova zona verda que s'ha construït al Poblenou. El parc, que, segons ha avançat el regidor de districte, Francesc Narváez, es podria inaugurar el mes de març vinent, té una extensió de 55.600 metres quadrats i incorpora l'antiga fàbrica Oliva Artés, que es rehabilita com a equipament. La nova àrea enjardinada s'ha construït en una sola fase, que ha durat uns divuit mesos, però ara s'hi fa una segona fase d'uns dos anys més que s'anomena «de formació i manteniment», a causa de la complexitat i la varietat dels elements ornamentals que el componen.

Però no són les plantes, el que preocupa els veïns, perquè, de fet, segons expliquen, des de fora del parc no poden saber si són d'una manera o d'una altra. «Tants anys esperant a tenir un parc, i ara que hi és no el veiem per culpa del mur», sentencia un veí. Aquest és l'element que desperta més crítiques entre els habitants de l'entorn de la nova zona verda, I aquest és, curiosament, un dels elements que el dissenyador del parc, Jean Nouvel, defensa com a particularitat de la zona verda. «El tancament del parc és la defensa davant la fragmentació. Només traspassant el gruix del tancament, el vianant canvia de món. Des de l'exterior es passa a l'interior; del vial al jardí, del soroll al silenci, sense fragmentacions i creant una unitat», explica.



PERE IV, TALLAT
Una altra de les crítiques emeses pels veïns té un vessant més sentimental, i és el fet que el nou parc hagi tallat o, més ben dit, hagi fet desaparèixer un tram del carrer Pere IV. Segons l'autor del jardí, a dins del parc hi ha el que s'anomena «traça de Pere IV», la qual, diu, «evoca, encara que sigui de manera imaginada, un caminet que s'uneix virtualment al tros de carrer situat a la part exterior del parc». Però els veïns més antics del barri lamenten que el que havia estat l'antiga carretera de Mataró i que, en gran part, havia marcat les seves vides, hagi desaparegut en pocs mesos, i que la fesomia que ells recorden de petits hagi estat transformada tan radicalment. Segons diuen, el parc s'ha fet per agradar als nouvinguts dels grans edificis de la Diagonal.

També hi ha queixes respecte al mobiliari urbà que s'ha instal·lat al parc i a les moltes estructures de metall que s'hi han construït. La crítica principal s'adreça als espais destinats a seure. «Són cadires, no són bancs», es queixa una veïna, que, de fet, no va gens errada, perquè segons es pot comprovar per seure hi ha uns seients de metall, individuals, a vegades separats els uns dels altres per uns quants metres, i també cal dir que no tenen unes mides gaire generoses.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.