| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


diumenge, 3 de febrer de 2008
>

El govern socialista es queixa davant el Vaticà de l'actitud dels bisbes espanyols

El PSOE es planteja una reforma de les relacions de l'Estat amb l'Església a partir de l'any 2010

J.M. SEBASTIAN.
Les relacions entre el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) cada dia són pitjors. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, va dir ahir que havia mantingut converses amb l'ambaixador espanyol al Vaticà, Francisco Vázquez, perquè traslladés «la sorpresa i perplexitat» del govern espanyol per l'actitud clarament antigovernamental dels bisbes espanyols. El darrer document de la CEE, en què els bisbes critiquen durament l'intent de pacificació del País Basc, entre altres coses, ha fet vessar el got de la paciència del govern espanyol, i l'ha portat a amenaçar d'emprendre una revisió del tractat actual entre l'Església i l'Estat. Els bisbes i Rodríguez Zapatero s'acusen mútuament d'agitar les masses.


+ El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez Camino, i José Sánchez, bisbe de Sigüenza. Foto: EFE

Les males relacions entre la cúpula de l'Església espanyola i el govern de Rodríguez Zapatero s'han aguditzat fins al punt que el govern espanyol ha demanat la intercessió del Vaticà, i ha amenaçat de revisar el tractat actual Estat-Església catòlica.

Cada declaració, d'una banda i l'altra, no fa més que afegir més llenya al foc. Moratinos va acusar ahir la Conferència Episcopal Espanyola de ser una «jerarquia integrista, fonamentalista i neoconservadora que ni tan sols pot representar la majoria dels catòlics espanyols». I de l'altra banda, el bisbe de Sigüenza i exportaveu de la CEE, José Sánchez, va acusar Rodríguez Zapatero d'«utilitzar l'Església catòlica per agitar les masses».

El punt que ha aixecat més polèmica del document dels bisbes espanyols és el que condemna de manera explícita i per primera vegada que es vulgui negociar amb ETA, precisament un dels puntals de la ferotge oposició que ha practicat el PP en contra de Rodríguez Zapatero. En aquest sentit, Moratinos va recordar la participació d'un bisbe en les converses de pau que va mantenir el govern de José María Aznar amb «el Moviment d'Alliberament Nacional del País Basc», segons la definició del mateix expresident del govern espanyol del PP.

Les reaccions no es van fer esperar. El PSOE va decidir incloure en el seu programa electoral, a instàncies del corrent Esquerra Socialista, la possibilitat de tirar endavant una reforma de la llei orgànica de llibertat religiosa a partir del 2010, coincidint amb els 30 anys de l'entrada en vigor de la llei actual. En l'esborrany del programa polític del PSOE, que es va presentar el cap de setmana passat a Madrid, no hi ha cap referència a aquest afer. Segons el representant d'Esquerra Socialista i candidat per Granada, José Antonio Pérez Tapias, una nova llei aplanaria el camí per revisar les relacions entre l'Església i l'Estat.LES REACCIONS POLÍTIQUES
Des dels altres partits hi va haver reaccions molt variades sobre la delicada situació entre el govern espanyol i els bisbes. El president i candidat del PP, Mariano Rajoy, no va voler entrar a valorar el document de la CEE i es va limitar a acusar Rodríguez Zapatero d'escudar-se en aquesta polèmica per evitar el tema que realment preocupa, que va dir que és el de l'economia. També el líder de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar al PSOE que «no utilitzi els errors dels bisbes per fer campanya electoral». Per part d'IU, Gaspar Llamazares va acusar el govern socialista de ser «massa tou» amb la cúpula episcopal i d'haver-li mantingut massa privilegis. Va dir que els bisbes «mosseguen la mà de qui els manté els privilegis».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El bisbe de Sigüenza posa més llenya al foc

>El govern del PSOE es queixa al Vaticà per l'actitud dels bisbes espanyols

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.