| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 23 de setembre de 2019


diumenge, 27 de gener de 2008
>

Els mestres també estudien

Més de 75.000 professors catalans s'inscriuen aquest any en cursos per actualitzar els coneixements

GERARD ARIÑO. Barcelona
La gran majoria dels mestres catalans renoven els seus coneixements. A més, el nombre d'inscripcions a cursos de reciclatge augmenta i en aquest curs el Departament d'Educació ja ha tramitat fins a 118.336 peticions, un 16% més que el curs passat. En total, han estat 75.051 professors els que s'han inscrit en una o més d'una de les opcions que presenta l'administració per a la formació permanent, cosa que suposa més d'un 80% de la comunitat docent catalana. A més, la xifra segurament és major, ja que n'hi ha que s'apunten en altres cursos organitzats per grups de mestres o sindicats, que aquí no estan comptabilitzats. El director general d'Innovació, Joan Badia, espera que l'índex continuï pujant perquè cada cop més aquesta formació es fa en el centre propi.


+ Cada cop més professors fan cursos de reciclatge. Foto: LL.C.

Algunes hores de l'any els mestres canvien de rol. Deixen el guix, prenen el bolígraf, seuen de cara a la pissarra i, en lloc d'ensenyar, aprenen. Segons dades del Departament d'Educació, fins a 75.051 professors de tot Catalunya, més del 80% del total, s'han apuntat aquest any com a mínim a un dels cursos de reciclatge que ofereix l'administració. Aquesta xifra, superior a la de l'any passat, ha fet créixer un 16% el nombre d'inscripcions en aquests cursos, que aquest any queda ha quedat fixat en 118.336. En aquesta xifra no estan incloses les escoles d'estiu, però sí els cursos que encara no han començat i que ho faran abans que finalitzi el curs escolar.

Bona part de culpa d'aquest augment la té, segons Joan Badia, el trasllat d'aquests cursos al centre propi. «Hem comprovat que quan es fa en el mateix centre tot el claustre s'hi inscriu en bloc», comenta el director general d'Innovació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, que assenyala que hi ha matèries com ara la inclusió dels alumnes nouvinguts que acostuma a interessar a tots els mestres. Des del curs 2005/06, el departament ha optat per aquesta política d'impartir la formació permanent en els centres escolars propis. Primer es va fer una prova pilot a Sabadell i ara aquest hàbit s'ha estès a totes aquelles àrees que tenen un centre de recursos pedagògics. En els anys vinents es pretén ampliar-ho a tot el país. Si més no en aquelles temàtiques comunes per a tots els docents i no pas en aquelles més específiques de cada currículum.

Aquest tipus de formació, els anomenats cursos de currículum i innovació, ha estat aquest any la que han escollit més professors. Fins a un 43% dels mestres que han fet cursos els han fet per actualitzar els coneixements de les matèries que imparteixen. «Molts mestres s'hi inscriuen per conèixer les novetats de currículum que marca la LOE», diu Badia. D'altra banda, la formació sobre tecnologies de la informació i la comunicació continua estant molt demanada i aquest curs concentra un 22% de les peticions, una ràtio que ha de baixar en els anys vinents amb l'arribada de mestres joves que dominen perfectament les noves tecnologies. «Aquests cursos quedaran reduïts a eines molt concretes que vagin sorgint en els anys vinents», afirma el director general d'Innovació.

Els mestres joves, però, són els que més participen en aquest tipus d'activitats formatives, i en això es basa també Educació per augurar un creixement d'inscripcions de cara als cursos futurs.CANVIS FUTURS
A més d'apropar la formació permanent a les escoles on treballen els mestres, Educació preveu introduir alguns canvis de cara al futur per agilitzar el sistema. Així, es preveu homogeneïtzar la durada d'aquests cursos i fer que tinguin un mínim de 30 hores. D'altra banda, Badia comenta que en els cursos vinents els professors tindran un màxim d'hores per dedicar a la formació per tal que tots tinguin les mateixes possibilitats d'accedir-hi.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Augment a gairebé tots els territoris

>Més de 75.000 professors catalans, a cursos per reciclar-se

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.