| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 d'abril de 2020


divendres, 25 de gener de 2008
>

Artur Bladé deixa de ser l'escriptor exiliat

Presenten un documental en la cloenda del seu centenari

ROSER ROYO. Tortosa
Artur Bladé ha deixat de ser un escriptor oblidat a Catalunya. La celebració del centenari del seu naixement durant el 2007 ha servit per recuperar i rellançar la seua figura. Ahir es va fer la cloenda d'aquest centenari que ha promogut 76 actes per tot Catalunya i ha permès la reedició dels dos primers volums de l'obra completa de l'escriptor de Benissanet.


+ El fill de Bladé ahir durant l'acte de cloenda del centenari a Tortosa. Foto: R.LAMSDORFF
«Avui no posem un punt final. Aquest ha estat un any important per situar Bladé on toca dins la literatura del nostre país però ara no podem badar», ho deia Albert Pujol, de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet, durant l'acte de cloenda del centenari de l'escriptor de Benissanet, celebrat ahir a la seu del govern català a les Terres de l'Ebre, al Palau Abària de Tortosa. Per a Pujol, el centenari ha superat amb escreix les expectatives que tenien marcades. S'ha muntat una exposició sobre la vida i obra de Bladé que ha circulat per vint municipis de Catalunya, entre ells, les quatre capitals de província, s'ha senyalitzat una ruta literària a Benissanet, s'han editat per Cossetània els dos primers volums de l'obra completa de Bladé: Cicle de la terra natal I i Cicle de l'exili I . A més aquest mes de gener està previst que apareguen dos volums més: Cicle de la terra natal II i Cicle de les biografies I. «Hem aconseguit que l'obra de Bladé torne a circular amb normalitat per les llibreries i editorials del país», va afirmar Pujol, per a qui això significa el final de l'«últim exili de Bladé». De fet, l'acte de cloenda d'ahir va servir per fer l'estrena del documental Artur Bladé, la memòria de l'Ebre, dirigit per Santi Valldepérez. «És un document molt important que ens servirà per continuar difonent la figura de Bladé», va afegir Pujol. Així aquest documental muntat a partir de més de 14 hores d'entrevistes es presentarà properament a Benissanet i després al Palau de la Generalitat de Barcelona, ho va anunciar el mateix vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, dimarts durant la reunió de l'executiu català celebrada a Tortosa i ho va ratificar ahir durant l'acte de cloenda del centenari el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, qui va confessar ser un gran «bladerià», com s'anomenen els seguidors de l'escriptor. «Va ser un cronista del riu Ebre i el memorialista més destacat de l'exili català», va puntualitzar Salvadó. A l'acte també va intervenir el fill de l'escriptor, Artur Bladé i Font, i l'alcalde de Benissanet, Fidel Ciurana.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Catorze hores d'entrevistes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.