| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 20 de juny de 2024


dimecres, 23 de gener de 2008
>

El personal de nit del Joan XXIII reclama fer festa dos caps de setmana de cada tres

L'ICS i els sindicats van acordar-ho el 2002 però no s'aplica a aquests treballadors ni a la plantilla de reforç

N. SERRET. Tarragona
Les infermeres, els auxiliars d'infermeria, els zeladors i el personal de reforç que treballen de nit a l'hospital Joan XXIII van fer ahir una xiulada a la direcció del centre hospitalari per reclamar que acompleixi l'acord assolit l'any 2002 que permetia que tot el personal que ho desitgés podria optar per fer festa dos caps de setmana de cada tres. Aquesta mesura, però, no s'ha fet efectiva entre el personal que treballa de nit, que són un centenar de persones. Els treballadors lamenten que això discrimina encara més un col·lectiu ja discriminat pels horaris i per les condicions laborals, que no els permeten conciliar la vida laboral i la familiar.


+ Imatge d'arxiu de l'entrada a l'hospital Joan XXIII. Foto: ROSA BONCOMPTE

Cansats que la direcció d'infermeria els doni allargues, el personal de l'hospital tarragoní que treballa de nit va començar les mobilitzacions cada matí dels dilluns i dimarts des de després de les vacances de Nadal, segons explica el delegat sindical de la Confederació General del Treball (CGT), Agustí Aragonès. Demanen que l'Institut Català de la Salut (ICS), de qui depèn l'hospital Joan XXIII, acompleixi l'acord assolit amb els sindicats CCOO i Cemsatse el 2002, que es va ratificar l'any 2006 amb la suma de la UGT i el CATAC (d'on va escindir-se la CGT). Més concretament, Aragonès detalla que l'acord estableix que tot el personal que ho desitgi pot optar per fer festa dos caps de setmana i treballar-ne un. Però les infermeres i auxiliars que treballen de nit i el personal de reforç (que es destina a diversos serveis en funció de la necessitat i que fa tres torns diferents a la setmana) no poden optar-hi, a causa de la manca de personal, segons addueix l'ICS.

Així, Sole Artacho, infermera de l'UCI, comenta que es discrimina el col·lectiu més desafavorit, que són el personal que treballa de nit i sobretot les persones que fan de reforç. «Hi ha gent que fa vint anys que no té caps de setmana lliures –diu– només els que corresponen a les setmanes de vacances.» Amb aquest panorama, «és difícil conciliar la vida laboral i la familiar», relata Artacho: «No pots veure els fills els caps de setmana, és difícil trobar un cangur pels dissabtes a la nit i deixes de tenir vida social, perquè les activitats es concentren els caps de setmana.» Admet que el fet de treballar de nit el tenen «molt assumit, perquè va amb la professió, però és discriminatori que la millora laboral sobre el paper no s'apliqui en un determinat personal, de sempre discriminat».PROTESTA AMB LA FAMÍLIA.
Per fer-ho visible, i si l'ICS no fa un pas endavant per resoldre la situació, els treballadors decidiran emprendre un acte reivindicatiu força singular: es plantegen convocar una protesta amb la família inclosa al mateix hospital un cap de setmana del mes de febrer.

ALTRES GREUGES.
Amb tot, el dels caps de setmana lliures no és l'únic greuge comparatiu que troben amb el personal que treballa als matins i amb els facultatius. D'una banda, els treballadors denuncien que l'increment del nombre d'hores «només es va aplicar al torn de nit», que va passar de 1.400 hores nocturnes a 1.445. De l'altra, expliquen que els facultatius no estan sotmesos al còmput horari, mentre que les infermeres i auxiliars sí. És a dir, si al cap de l'any no han fet les hores que els pertoca, han de recuperar-les, i si estan més de vint-i-un dies de baixa deixen de percebre un suplement.

El col·lectiu afectat per l'incompliment de l'acord són un centenar de persones, però entre ells també hi ha diferències, que motiven que no es facin visibles en les mobilitzacions, comenten. N'hi ha que són personal fix i d'altres de contractats, que temen per la seva situació, així com també hi ha bona part del personal (auxiliars i zeladors) que cobren per sota dels mil euros i que, treballant el cap de setmana, poden fer apujar el sou.LES POSSIBLES SOLUCIONS.
Artacho explica que esperen un apropament de posicions de l'ICS, encara que no s'avingui a concedir-los els dos caps de setmana lliures de cada tres. I detalla algunes solucions que s'han trobat en altres hospitals de l'ICS, com ara el Josep Trueta de Girona, que «ha contractat personal només pels caps de setmana amb incentius», o bé l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, «on a una infermera substituta li donen tres terços de la jornada en lloc d'un de sol com fan al Joan XXIII». Els treballadors veuen que la solució també seria oferir «contractes atractius» al personal d'infermeria, ja que ara hi ha molta demanda d'aquest col·lectiu. «A vegades, les infermeres prefereixen cobrar menys però tenir més bones condicions laborals», diu Artacho.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El personal de nit del Joan XXIII exigeix més dies festius

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.