| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 1 de juliol de 2022


dimarts, 22 de gener de 2008
>

Un estudi prova que els ratpenats poden controlar la plaga del barrinador de l'arròs al delta de l'EbreL.M.. Tortosa

La plaga del barrinador o papallona de l'arròs (Chilo supressalis) és una de les que provoquen més maldecaps als arrossaires del Delta, ja que ataca la canya de la planta i no deixa que s'ompli d'arròs, de manera que es redueix la collita. Fins ara, per combatre-la, el mètode que es fa servir són els tractaments fitosanitaris aeris, sobretot entre el juliol i el setembre. En el futur, però, es podria reduir aquests tractaments perquè s'optaria per minimitzar la plaga amb ratpenats, segons va explicar ahir el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, que va detallar que s'està elaborant un estudi amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. «L'estudi demostra clarament que els ratpenats van a caçar als llocs on hi ha la plaga de la papallona de l'arròs i que en redueixen molt la població», va indicar el coordinador de l'estudi, el biòleg Carles Flaquer. De fet, la prova s'ha dut a terme a l'illa de Buda, on hi ha una població de 4.300 ratpenats i on ja no cal fer controls amb insecticides.

L'estudi continuarà enguany amb la finalitat de definir la dieta dels ratpenats –a partir dels seus excrements–, amb una campanya d'instal·lació de caixes niu prop dels arrossars i la col·locació de petits emissors als ratpenats per fer un seguiment de la seua activitat. Segons un estudi fet als Estats Units un ratpenat depreda uns 400 insectes per hora; per això, aquests mamífers suposen un estalvi per als agricultors d'1,7 milions de dòlars, entre la reducció de l'ús d'insecticides i l'increment de producció.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.