| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 de setembre de 2021


dimarts, 22 de gener de 2008
>

L'Íbex 35 perd un 7,54% en el pitjor ensorrament des de l'agost del 1991

Solbes reclama calma i diu que «no s'ha d'exagerar» i el PP demana que es transmeti una «imatge de confiança»

R. CARMONA AGÈNCIES.
Les principals borses d'arreu del món es van ensorrar ahir pel pànic dels inversors al que pot suposar una entrada en recessió de l'economia nord-americana per al creixement mundial. El selectiu Íbex 35 va ser dels que més va notar aquest efecte en cadena i va acabar la jornada amb un retrocés del 7,54%, el pitjor de la borsa espanyola des del 1991. El ministre d'Economia, Pedro Solbes, va donar ahir un missatge de tranquil·litat, apuntant que «no s'ha d'exagerar» i que l'economia europea està preparada per a una desacceleració als Estats Units. També el Partit Popular va fer una crida a la confiança, tot i que exigeix al govern que «doni la cara», adopti les mesures oportunes per minimitzar la situació i abandoni l'«autocomplaença zapateresca».


+ Panell de la borsa de Madrid ahir al migdia, quan les pèrdues eren del 4,54%. Foto: EFE

L'Íbex 35 va tancar la sessió en 12.625,80 punts, després de perdre'n 1.029,60 durant la jornada, en que les empreses que integren aquest índex van perdre 47.131 milions de capitalització. Això situa el selectiu espanyol en nivells similars als del setembre del 2006, després d'acumular un descens del 16,84% en les primeres tres setmanes de l'any, en què ha perdut més del que la borsa va guanyar durant tot l'any passat. No hi havia un retrocés tant important en la borsa espanyola des del 19 d'agost del 1991, després del cop d'Estat a l'antiga Unió Soviètica, que va suposar una caiguda del 8,41%. La situació actual, en canvi, té més similituds amb la viscuda el 21 d'octubre del 1987 (-7,76%), dos dies després del «dilluns negre» de Wall Street (-22,6%), provocat en un entorn amb el petroli disparat de preu, un mercat immobiliari en crisi, la por de la inflació, una borsa en nivells alts i un dòlar dèbil.

La situació de pànic entre els inversors a una recessió als EUA i la desconfiança en les mesures anunciades pel president nord-americà, s'han escampat per totes les borses més importants, tot i que en cap cas fins al nivell d'ensorrament de l'Íbex 35. El CAC francès va tancar amb pèrdues del 6,83%, l'FTSE de Londres, del 5,48% i el MIB italià, del 5,17%. El Nikkei japonès va retrocedir ahir un 3,86%, mentre que el Dow Jones nord-americà no cotitzava ahir, perquè era festiu.

A la borsa espanyola, la més mal parada ahir va ser Iberdrola, que va perdre un 12,6%, seguida de Sacyr Vallehermoso, amb un 11,1%, i Gamesa, amb un 10,1%. Repsol va retrocedir un 9,8%, el Santander un 9% i Acciona un 8,5%. Pràcticament totes les empreses de l'Íbex 35 van tancar amb pèrdues superiors al 3%. Només la immobiliària Colonial i Aigües de Barcelona van aconseguir acabar la jornada amb números verds, amb un increment de l'1,3% i del 0,4%, respectivament.

Ahir el ministre d'Economia, Pedro Solbes, intentava donar un missatge de calma, assegurant que el govern estatal segueix la crisi borsària «hora a hora» per si calgués prendre mesures. «Tampoc s'ha d'exagerar», va assegurar Solbes, que diu que l'economia estatal i l'europea estan preparades per fer front a una desacceleració dels EUA. A més, va apuntar que cal veure què passarà els propers dies, ja que ahir el mercat nord-americà no operava. Per tot això, Solbes considera que la posició econòmica de l'Estat espanyol «és bastant còmoda i permet mirar amb certa tranquil·litat el futur». El PP, tot i fer una crida a la confiança en els «sòlids fonaments» de l'economia estatal, va fer una dura crítica a Solbes: «No és cap solució dir que no passa res i el que cal és que es receptin les medicines oportunes». NOTÍCIES RELACIONADES

>Baixa l'euro i l'euríbor

>La borsa enregistra la pitjor caiguda dels últims disset anys

>Caiguda històrica de la borsa

>L'Íbex 35 perd un 7,54%, en el pitjor ensorrament des de l'agost del 1991

>L'Íbex 35 perd un 7,54% en el pitjor ensorrament des de l'any 1991

>L'Ibex35 perd un 7,54% en el pitjor ensorrament des de l'agost del 1991

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.