| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de gener de 2021


dijous, 17 de gener de 2008
>

Els horaris i el termini d'aplicació són la clau del conflicte
El conflicte entre treballadors i patronal s'ha originat dins de la negociació del primer conveni d'àmbit gironí per al sector. Un dels punts clau que volien aconseguir els representants dels treballadors era una regulació dels horaris que els permetés no haver de fer jornades tan llargues i que limités els criteris de disponibilitat. «Per una vida familiar digna», era una de les consignes més cridades ahir pels treballadors en vaga.

Pel secretari d'acció sindical de la federació d'activitats diverses de CCOO a Catalunya, Jesús Girón, el problema és que la plantilla de funeraris és molt justa i caldria augmentar-la en un 50% per poder tenir uns horaris més raonables. Tot i això, dimarts s'havia arribat a un principi d'acord –després de 16 hores de reunió– amb el tema dels horaris, que establia que es marqués una jornada diària mínima de cinc hores i màxima de nou, comptada de manera quinzenal, perquè es pogués compensar entre un dia i un altre el que s'hagués treballat de més, entre altres aspectes.

Finalment, però, es va encallar la qüestió per falta d'acord respecte a quan havia d'entrar en vigor aquesta regulació i es va iniciar la vaga, amb caràcter indefinit. Girón afirma que la vaga es podria desconvocar immediatament si les funeràries acceptessin aplicar a partir de l'1 de febrer aquest acord i es marqués un calendari per acabar de pactar la resta de punts del conveni, entre els quals hi ha les taules salarials, que prometen ser un altre aspecte polèmic, ja que el responsable d'activitats diverses de CCOO de Girona, Xavier Vives, considera baixos els salaris que es paguen actualment, en relació amb els beneficis «estratosfèrics» de les empreses, «que cobren entre 2.500 i 3.000 euros per enterrament».

La patronal, per la seva banda, considera que seria millor no aplicar cap punt del conveni fins que aquest no s'hagi pactat de manera global. Tot i això, en la reunió d'ahir diu que va proposar a CCOO que es marqués un calendari per a la negociació del conveni i va presentar l'oferta de Funerària Poch, la de més pes a les comarques gironines, de signar que aplicaria els acords sobre horaris a partir de l'1 de març –encara que la resta d'empreses esperarien a la signatura del conveni–. A canvi, reclamava al sindicat la desconvocatòria de la vaga per poder «negociar sense pressions». Finalment, no es va arribar a un acord i, després de quatre hores de reunió, Comissions Obreres va decidir mantenir la vaga.

La directora territorial de Treball, Núria Arnay, indicava ahir que continuaran proposant trobades entre les dues parts fins que s'arribi a un acord i remarca que aquest és un servei molt sensible i que és per aquest motiu que s'havien marcat uns serveis mínims estrictes, que garantissin en tot cas la recollida de cadàvers immediata. NOTÍCIES RELACIONADES

>Les petites, desinformades

>La vaga a les funeràries continua, tot i que per ara no afecta cap enterrament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.