| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de juliol de 2022


dimecres, 16 de gener de 2008
>

La inflació gironina s'enfila al 4,8 per cent pel menjar, l'habitatge i el vestir

Els pensionistes perden 0,6 punts de poder de compra, segons l'IPC de desembre, 0,5 punts superior al català

JOAN POYANO.
Uns 770.000 treballadors catalans perden poder de compra perquè no disposen de clàusules de revisió salarial que els garanteixin cobrar la diferència entre la inflació real –un 4,3% a Catalunya al desembre– i uns increments de sous que van ser d'un 3%. Els més perjudicats per les dades de l'IPC de 2007 són els de la demarcació de Girona, on l'any es va tancar amb una inflació del 4,8%, cinc dècimes més que la catalana. Les causes d'aquesta major inflació –que implica que els pensionistes gironins perdin 0,6 punts de poder adquisitiu– són que les despeses d'alimentació, el manteniment de l'habitatge i el vestit i el caçat s'han apujat sensiblement més que en el conjunt de Catalunya. La llet, amb un encariment del 31%, va ser el producte més inflacionista.


Els aliments es van apujar l'any passat a la demarcació de Girona un 6,7%, 0,6 punts més que la mitjana catalana; el vestit i el calçat, un 2% (sis dècimes més), i el manteniment de l'habitatge es va encarir un 6,9% (1,9% més que a Catalunya). El resultat és que si la demarcació va tancar l'any 2006 sent la menys inflacionista de Catalunya, amb un IPC del 2,4%, ara és on s'encareix més la vida. El president de la patronal gironina Foeg, Joan Fausto Martí, reclama a les administracions que actuïn amb urgència per resoldre el «greu problema de competitivitat» de les comarques gironines. Assegura que un IPC del 4,8%, molt per sobre de la mitjana catalana i estatal, «no fa més que agreujar el problema endèmic de competitivitat de les comarques gironines, ja que dificulta dur productes a la resta d'Estat i d'Europa i ens converteix en una de les zones més negatives d'àmbit europeu».

La patronal de la petita i mitjana empresa Pimec va lamentar ahir que l'IPC de desembre –1,5 punts més que un any abans i 1,2 punts per sobre de la mitjana dels països de la zona de l'euro– comportarà l'activació de nombroses clàusules de garantia salarial, «amb el perjudici que això comporta per a la competitivitat del sistema productiu». De la banda sindical, en canvi, es destaca la pèrdua de competitivitat dels salaris a l'hora d'anar a comprar per al 46% dels assalariats catalans, els quals segons les dades del Departament de Treball corresponents a novembre es regeixen per convenis sense clàusula de revisió o amb clàusula sense retroactivitat. La UGT calcula que els treballadors no coberts per clàusula perdran una mitjana de 295 euros del sou anual en situar-se l'IPC català i el de la demarcació de Barcelona en el 4,3%. La pèrdua és una mica menor a la demarcació de Tarragona, amb un IPC interanual del 4,2%. Tant la UGT com CCOO destaquen la importància estratègica d'introduir les clàusules de revisió en tots els convenis col·lectius, mentre que la USOC constata el fracàs de la política dels dos sindicats majoritaris de pactar augments segons la «irreal» previsió governamental del 2%, que cal negociar a partir de l'IPC català del 4,3%.

Tot i que la inflació de desembre és la més alta des de gener del 2006, el PSOE va fer ahir la lectura positiva que la mitjana del 2007 va ser del 2,8%, la més baixa dels últims vuit anys.

Les cambres de comerç reconeixen que la inflació mitjana és la més moderada des del 1999, però destaquen com a dada negativa que la subjacent –sense comptar productes energètics ni aliments frescos– s'ha situat en el 3,3%, la més alta des del febrer del 2003, senyal que els encariments del petroli i els aliments s'estan traslladant a altres sectors.

El director de l'Oficina Econòmica del president del govern espanyol, David Taguas, va dir que «s'ha d'evitar de totes totes» que la pujada de la inflació es traslladi als salaris perquè «tots hi perdríem». NOTÍCIES RELACIONADES

>L'increment de preus a Girona, el més alt del país

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.