La plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt de Mataró ha passat de les paraules a l'acció i ahir va anunciar que emprendria accions legals contra la decisió de traslladar la fàbrica catalogada per situar al seu llo el futur centre comercial d'El Corte Inglés. En concret, l'entitat impugnarà el darrer informe que va fer la Generalitat, segons el qual s'afirmava que no calia descatalogar el conjunt industrial si l'Ajuntament, com finalment va fer, canviava d'ubicació el conjunt industrial sencer. Segons Núria Manté, una de les portaveus de l'entitat contrària al trasllat, aquesta operació «obre un precedent lamentable que fa possible desmuntar patrimoni i emmagatzemar-lo». «A més, temen que pel camí es pugui perdre», hi va afegir.
La plataforma també posa en dubte «la legalitat competencial» de Josep Maria Puig Voltà, l'arquitecte que va elaborar els informes sobre el trasllat de la nau per encàrrec de l'empresa municipal d'urbanisme, Pumsa, i que, al mateix temps, forma part del consell del Patrimoni Arquitectònic. Finalment, Manté, tot i no voler assenyalar ningú, va assenyalar que hi ha «indicis més que certs» sobre «persones que poden sortir beneficiades» de l'arribada dels grans magatzems a la ciutat i de l'operació urbanística que hi ha al darrere.
CANVIS «SOSPITOSOS»
En plena polèmica sobre el trasllat de Can Fàbregas, el govern municipal vol modificar el reglament del consell municipal del Patrimoni Arquitectònic, organisme que ha d'emetre un altre informe sobre l'operació. El grup municipal de la CUP creu que fins que no es tanqui l'afer no s'hauria de fer cap canvi al consell i qualifica de «sospitosa» la modificació. De totes maneres, per si el govern de Mataró tira endavant la proposta, la CUP hi ha presentat esmenes perquè no es rebaixin les competències de l'organisme.