| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 26 de gener de 2020


dimarts, 15 de gener de 2008
>

Els centres només per a forans fomenten l'exclusió, segons la comunitat educativa

ICV discrepa de la proposta dels socis de govern perquè considera que potencia la creació de guetos

DAVID BRUGUÉ. Girona
Els sindicats, les famílies i els centres consultats per aquest diari critiquen majoritàriament la proposta del Departament d'Educació de crear centres exclusius per a nouvinguts. Consideren que això es contradiu amb les polítiques d'integració que s'han portat a terme els últims anys perquè, al seu parer, fomenta l'exclusió i la creació de guetos. L'opinió més comuna és que les aules d'acollida es demostren com una eina eficient, ja que l'alumne rep un reforç però alhora conviu amb la resta de companys. ICV, soci de govern dels socialistes a la Generalitat, s'oposa a les escoles exclusives perquè fomenten la creació de guetos.

La proposta la va llançar la setmana passada el conseller d'Educació, Ernest Maragall (PSC), per fer front al constant degoteig d'alumnes d'incorporació tardana que tenen alguns centres, amb nois i noies d'arreu del món que no parlen ni català ni castellà. Aquest situació és coneguda com a matrícula viva. La proposta advoca per escolaritzar aquests alumnes en uns altres centres abans que passin a l'escola convencional i a les aules d'acollida, que no desapareixerien. Els nouvinguts hi aprendrien sobretot llengua i costums. La proposta, però, ha sorprès la comunitat educativa. Gairebé tots els centres que ahir va consultar aquest diari coincideixen a rebutjar-la. Només escoles com ara la Farga de Salt i l'Eiximenis de Girona la valoren a priori de forma positiva, cosa que no comparteixen els sindicats. Francesc Saló, d'USTEC-STEs, és contundent: «El conseller surt 180 graus en direcció oposada als discursos que hem sentit els últims mesos, en el sentit que la nova llei vol atacar l'exclusió social.» Al seu parer, en lloc d'apostar per l'educació inclusiva, el que fa la proposta de Maragall és fer-ho per la segregació de l'alumnat. «Si el centre té recursos i hi ha implicació del món local, la integració es pot fer des del centre ordinari respectant la inclusió», afirma Saló, que sosté que s'incrementa el risc de fractura social. Víctor Sánchez, de CCOO, va demanar a l'administració que aturi la proposta i la discuteixi passada la vaga del mes vinent. Creu que suposa crear guetos d'immigrants que per un temps indeterminat quedaran fora dels centres convencionals. La torna? Rebaixar les ràtios i fer front a la manca d'espais i professorat.

Imma Fuyà, de la FAPAC, creu que «pel que sembla» es tendeix a la guetització i es queixa que, un cop més, Educació faci propostes «sense comptar amb ningú». Roser Font, de FETE-UGT, tampoc ha rebut informació oficial.

La proposta no té el consens del govern. ICV, a través de la diputada Laia Ortiz, ha expressat la seva posició «radicalment en contra» de la iniciativa perquè suposa la «creació de guetos» i no aposta per la integració. Per CiU, en canvi, la mesura «pot ser positiva» si es garanteix una estada màxima de tres mesos i el PP diu que es tracta d'un «baló sonda irresponsable». (Opinions recopilades per G. Arché, D. Vilà, A. Puig, M. Barrera, J. Colomer, J. Casas, A. Vilar i R. Estéban) NOTÍCIES RELACIONADES

>les reaccions

>Els centres només per a forans fomenten l'exclusió, segons la comunitat educativa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.