Els nens no mengen fruita. El que fins ara era una impressió, una intuïció, ara ha quedat plasmat en un estudi de la Fundació Dieta Mediterrània. El treball, basat en 2.561 enquestes a nens d'entre 8 i 11 anys, presenta resultats alarmants. Un 31,99% no havien tastat mai els espinacs, un 22,93% no sabien quin gust té el tomàquet i a un 22,75% els passava el mateix amb els espàrrecs. Igualment, un 15,87% van afirmar que no havien tastat mai la pastanaga; un 26,87%, els pinyons; un 22,66%, la tonyina en conserva i, un dels més sorprenents, un 14,77% no s'han menjat mai una taronja. La fundació, que s'encarrega de difondre els avantatges d'una alimentació saludable, promou uns tallers a les escoles que consisteixen a elaborar una «amanida del bosc mediterrani». Aquest plat està fet amb espinacs, espàrrecs, tomàquet, taronja, olives negres, pastanaga, pinyons, tonyina en conserva i una salsa vinagreta elaborada amb oli d'oliva, vinagre i melmelada de gerds i els monitors demanaven als alumnes si havien tastat mai aquests ingredients.
LA PREPARACIÓ DELS PLATS
La manera com es presenten les fruites i verdures als infants té, moltes vegades, gran influència en la resposta dels nens. Això es va demostrar en els mateixos tallers de la Fundació Cuina Mediterrània. I és que, després de preparar amb les seves mans l'amanida del bosc mediterrani i malgrat la reticència de molts infants a tastar algun dels ingredients, un 94% van decidir tastar-la i un 66% van trobar-la bona. Tan sols un 10,27% van tastar l'amanida i van afirmar que no els agradava. Cal destacar, però, que un 32% no havien tastat (o s'havien resistit a tastar) els espinacs, la verdura que era la base de l'amanida preparada. D'aquesta manera, el taller desmenteix la creença estesa entre molts pares que si els seus fills es neguen a menjar un aliment, no ho faran mai sota cap concepte.
Aquests tallers, en els quals han participat ja fins a 25.000 alumnes d'entre 8 i 11 anys de tot l'Estat, s'estendran en els propers mesos a altres centres educatius del territori estatal fins a arribar al milió d'escolars. Després de l'activitat, els nens s'emporten a casa un maletí amb material didàctic que inclou un llibre amb cinquanta receptes de la dieta mediterrània que té l'objectiu de conscienciar els pares de seguir aquestes pautes alimentàries.
NO HAN DE DECIDIR
El paper clau de la família el va destacar també Abel Mariné, catedràtic de nutrició i bromatologia de la Universitat de Barcelona, que considera que «els pares han d'aprendre a manar» i saber transmetre als seus fills una dieta equilibrada. «Qui de petit no aprèn a menjar fruites i verdures molt difícilment ho farà de gran», va dir ahir aquest nutricionista, que aposta per la via de l'estímul positiu a l'hora de introduir les fruites i verdures en la dieta dels fills. Aquesta manca de responsabilitat per part dels pares i l'estil de vida actual, en què la gent dedica poc temps als àpats, són, per Mariné, els principals motius de la caiguda de la dieta mediterrània. Per això, recomana consumir amanides embossades o sopes de sobre, «sanes i ràpides de preparar». Mariné és optimista i creu que en el futur aquesta tendència es corregirà.