Odontòlegs, ginecòlegs i pediatres han rebut en els últims mesos un comunicat procedent, en el primer cas, del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, i en els altres dos casos, dels departaments de Salut i de Medi Ambient, perquè l'amalgama dental, formada en un 50% per mercuri, no s'utilitzi ni en dones embarassades ni en menors de 14 anys pels efectes nocius en la salut i en el medi ambient. Fa anys que el Col·legi de QuÃmics denuncia el mal ús del mercuri en els empastaments. Diversos estats europeus com ara Suècia, Alemanya i Dinamarca ja han començat a posar restriccions en l'ús del mercuri per part dels dentistes.
La majoria de les persones adultes que han estat sotmeses a tractaments odontològics d'empastaments dentals porten amalgames de color gris metà l·lic formades, en un 50%, per mercuri. Tot i que les amalgames s'han anat substituint progressivament per materials alternatius, encara es fan servir. Pere BicardÃ, membre del Col·legi de QuÃmics de Catalunya, fa anys que estudia la toxicitat de les amalgames per a les persones que les porten aixà com els efectes negatius en el medi ambient. Bicardà sosté que la presència del mercuri en la cavitat bucal és un factor de risc important en l'aparició d'afeccions en la llengua i en la mucosa bucal i de malalties del sistema nerviós.
Amb la implicació del Col·legi de QuÃmics i de la Facultat de QuÃmiques de la UB, es van començar un seguit de contactes amb Salut i Medi Ambient que van culminar amb una reunió, el 26 de febrer passat, entre els dos departaments, el Col·legi de QuÃmics i el Col·legi d'Odontòlegs. En la reunió es va decidir fer una recomanació a odontòlegs, pediatres i ginecòlegs perquè no s'utilitzi l'amalgama dental, especialment en les dones embarassades i els nens de fins a 14 anys.
Suècia, Dinamarca i Alemanya són els estats de la Unió Europea que han posat restriccions en l'ús de l'amalgama dental amb l'objectiu de disminuir l'exposició humana i mediambiental del mercuri. L'última proposta del Ministeri de Salut de Suècia, és que l'amalgama ha de ser prohibida, com a molt tard a finals de l'any 2009. I el govern suec va posar en marxa una campanya per treure els empastaments d'amalgames a la gent i substituir-los per empastaments fets amb materials alternatius com ara plà stics i cerà mica. Al Japó també està prohibit l'ús d'aquest material. A Alemanya la prohibició se centra en les dones que estan embarassades i en els nens de fins a deu anys.